Politică

DEPUTAT: Stăm și plângem ca babele că se închide mineritul!

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină spune că, în Gorj, se vor găsi suficient de multe locuri de muncă și după închiderea carierelor și termocentralelor de la Complexul Energetic Oltenia.

Gheorghe Pecingină spune că, deși se știe de mulți ani, la Gorj, că mineritul se va închide, nu s-au creat alternative la această activitate. Deputatul a rămas surprins să vadă că au fost depuse mii de cereri de angajare la Complexul Energetic Oltenia. Pentru Gheorghe Pecingină închiderea mineritului nu e o tragedie pentru județul Gorj. “Întrebarea asta trebuia să ne-o punem noi de 30 de ani(nr. ce punem în locul mineritului), dar stăm și plângem ca babele că se închide mineritul. Iată că am ajuns la final și nu numai în România, se închide peste tot, dar oamenii au avut în cap lucrul acesta, au știut despre el. Și la noi vorbim de Green Deal de foarte mult timp. De ani de zile, s-au luat măsuri în sensul ăsta, dar nu s-a pus nimic în locul mineritului, nu s-a construit nimic și, acum, ne trezim peste noapte că trebuie să punem ceva. O să punem, cu siguranță, se va pune. Se tot plânge toată lumea că vor dispărea locurile de muncă, dar se plânge de când erau 50 de mii de locuri de muncă în minerit, acum, mai sunt 11 mii. Trebuie să găsim soluții sociale foarte bune pentru cei care pot pleca și singura soluție este să plece în pensie. Celor care nu pot pleca la pensie trebuie să le găsim alternativă să rămână în Gorj, forța de muncă este căutată peste tot. Am rămas surprins de numărul mare de solicitări pentru angajare la CEO”, a conchis parlamentarul de Gorj.

Ce le transmite primarilor din zonele miniere

Deputatul Gheorghe Pecingină le transmite primarilor din zonele miniere ale căror bugete vor fi afectate de închiderea mineritului să se orienteze spre atragerea de fonduri europene. Parlamentarul de Gorj este convins că vor veni investitorii în județ, în următorii ani, pentru a crea noi locuri de muncă. „Sunt foarte mulți întreprinzători în Gorj, care își caută oameni. Sunt foarte mulți care își doresc să vină în județul Gorj. Eu sunt convins că județul Gorj nu va duce lipsă de locuri de muncă. Foarte multe localități, deși au avut bugete foarte mari, puteți merge să vedeți cum arată. Nu se compară cu Ciugud, cu alte localități care au avut bugete similare sau care au avut bugete mai mici, dar au accesat fonduri europene. Administratorii acelor localități o să trebuiască să învețe că poți să faci foarte multe lucruri cu bani de la Uniunea Europeană, dacă știi să administrezi, dacă esti un bun manager. Cu bani picați din cer, de la CEO, e foarte ușor să stai să te plângi că nu ai sau că nu vei mai avea același buget. În mod normal, ar trebui și o reformă administrativă, pentru că sunt foarte multe localități care nu-și au rostul, în sensul că au un număr redus de populație și nu-și asigură nici cheltuielile administrative ale UAT-ului cu veniturile pe care le încasează de pe raza localității”, a mai declarat Gheorghe Pecingină.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *