Ministerul Muncii se împiedică într-un soft și în adeverințele salariaților
Zeci de persoane își depun, zilnic, dosarele de pensionare, în speranța că Legea 197/2021, care le dă dreptul să se pensioneze cu 13 ani mai devreme, adică după vârsta de 52 de ani, cu condiția să fi muncit cel puțin 25 de ani în minerit și energie, în condiții deosebite, se va aplica.
Joi dimineața, în jur de 50 de persoane se aflau în curtea Casei Județene de Pensii Gorj și îi așteptau pe cei cinci colegi ai lor să vină cu vești bune de la discuțiile cu șefii instituției.
Oamenii vorbeau, cu îngrijorare, despre ce se va alege de Complexul Energetic Oltenia și de județul Gorj, în contextul în care este deja cunoscut faptul că, în maximum doi ani, se vor închide carierele și termocentralele. Unii sunt deja pensionați în baza Legii 74/2022, însă speră că li se vor majora pensiile datorită ”condițiilor deosebite” de muncă, dacă va intra în vigoare Legea 197/2021. Foștii salariați ai companiei vorbesc cu nostalgie despre perioada în care se producea masiv. ”Am lucrat 37 de ani în minerit. Am luat-o de jos. Am ieșit la pensie de pe excavator. A fost o vreme în care se livra cărbune masiv, mergea cariera, mergea și termocentrala. Stăteam în genunchi în mocirlă să schimbăm piese. Era greu, dar credeți-mă, era și frumos. Dacă aș mai fi tânăr, tot în minerit aș vrea să muncesc”, a spus un fost angajat al CEO.
Veștile de la șefa CJP Gorj nu sunt bune deloc: ”E tot ca la început! Deci, Legea 197 nu este recunoscută și ei nu pot să facă nimic până nu primesc ordin de la București”, au spus cei care au participat la discuții.
Despre modelul de adeverință apărut zilele trecute, ca fiind cel conform, eliberat de către Complexul Energetic Oltenia, reprezentanții Casei Județene de Pensii Gorj le-au transmis salariaților companiei că nu se știe dacă sunt recunoscute. ”Ei așteaptă cumva o adeverință care să fie acceptată de la București, de soft. Deci, nu se știe dacă vor fi recunoscute. Reprezentanta CJP Gorj spune că nu are informații de la Casa Națională de Pensii să se fi pus de acord cu angajatorul, adică, cu CEO, în legătură cu un anume tip de adeverință. Nu pot să se pronunțe dacă acest model de adeverință este bun sau nu. Sunt doi ani în care ne-au pasat”, spun oamenii dezamăgiți.
Nici adeverințele pentru salariile brute nu sunt recunoscute de Casa Județeană de Pensii Gorj, pentru că nu este formularul care este prezentat în actul normativ.
Totuși, în Ordinul privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, emis de Ministerul Muncii, se menționează că adeverințele care cuprind venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, existente în dosarele de pensie, precum și cele emise până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, dar nedepuse la casele teritoriale competente se utilizează pentru crearea bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) dacă îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul de adeverință prevăzut în anexă.
Și pe legea 74/2022 sunt sute de cereri de pensionare pe care softul nu le poate calcula. ”Sunt o grămadă de dosare la care nu le pot da de cap. Sunt probleme cu softul. La Hunedoara ni s-a spus că au fost calculate manual, nu le-a calculat softul”, transmit cei care au discutat cu directorul CJP Gorj.
Cu privire la aplicarea Legii 197/2021, cei de la Casa de Pensii Gorj nu le-au putut oferi un răspuns concret. ”Un răspuns clar nu va veni decât în momentul în care se va primi metodologia de la Ministerul Muncii. Sub ce formă va apărea nu știe nimeni. Mulțumim și politicienilor din județul Gorj care ne ajută foarte mult în bătaia asta de joc. Au spus că așteaptă motivarea, ce mai așteaptă acum? Nu iasă nimeni cu un comunicat. Suntem în continuare la mâna politicului”, acuză revoltați oamenii.
Singura veste bună…
… este aceea că, în cazul în care, după elaborarea metodologiei de punere în aplicare a Legii 197, adeverințele actuale nu vor fi conforme, oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri, iar situația va fi reglată de Casa Județeană de Pensii Gorj și CE Oltenia. Cu alte cuvinte, oamenii vor putea să depună dosarele de pensionare în continuare, pentru că nu le vor fi emise decizii, nici chiar peste termenul de 45 de zile, până când se reglementează clar cum sa fie aplicat actul normativ.
I-a fost respinsă cererea
Fostul angajat al CE Oltenia, Daniel Dănilă, unul dintre protestatarii pentru Legea nr.197, de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, a primit, chiar de la reprezentanții CJP Gorj, decizia de respingere a solicitării de recalculare a pensiei, în baza Legii 197/2021.
”Dacă nu o primeam, intram în greva foamei. Renunț la protestul extrem și, probabil, voi merge să protestez la București, la Ministerul Muncii. Am făcut cererea de pe 28 martie și până pe 12 – 13 mai trebuia să primesc decizia, însă nu mi s-a spus de ce s-a întârziat. Decizia e emisă după publicarea hotărârii de la Înalta Curte, dar cererea era introdusă înainte. Împreună cu colegii de la Craiova vom stabili dacă vom merge la București să protestăm pentru punerea în aplicare a Legii 197”, a declarat Dănilă.
”Gorilele” de la TMG Guard pregătite să-i scoată afară pe salariații CEO
În timp ce oamenii așteptau de aproape două ore ca reprezentanții lor să coboare cu vești de la discuțiile cu șefii Casei de Pensii Gorj, într-un exces de zel, cei de la firma care asigură paza instituției le-au cerut să părăsească spațiul din curtea acesteia și să stea exterior, în stradă sau în mașini.
Ba mai mult au chemat și echipa de intervenție a firmei de pază, de parcă oamenii veniseră puși pe scandal, nu să-și rezolve problemele în legătură cu pensionarea.
Claudiu Matei