Actualitate

Dezvăluire: Se poate pleca din CEO și la 50 de ani!

Se va putea pleca din Complexul Energetic Oltenia și la vârsta de 50 de ani. Este afirmația unuia dintre liderii de sindicat de la una din carierele miniere ale companiei energetice, Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului „Solidaritatea 2013” de la Cariera Minieră Lupoaia. Sindicalistul a declarat că există varianta ca oamenii să iasă din sistem inclusiv la vârsta de 50 de ani, condiția fiind însă cea a aplicării Legii 197 din 2021.

Nicu Bunoaica a precizat că ieșirea din sistem la 50 de ani ar fi posibilă prin reactivarea Ordonanței de Guvern care asigură venit de completare un an și indemnizația de șomaj încă un an. Astfel, oamenii ar avea asigurat un venit timp de doi ani și ar avea asigurările sociale și de sănătate plătite la nivelul condițiilor speciale de muncă. Ulterior, la 52 de ani, s-ar putea pensiona în baza Legii 197 din 2021.

În momentul de față, doar Complexul Energetic Oltenia și-a asigurat partea de promisiune, respectiv eliberarea adeverințelor în baza Legii 197. Problema rămâne la casele de pensii acum. Nu se aplică în continuarea actul normativ și se vorbește despre necesitatea unor norme de aplicare și a unui soft. Având în vedere faptul că Legea 197 din 2021 doar modifică Legea pensiilor, există deja norme de aplicare la Legea pensiilor. În ceea ce privește softul special pentru Legea 197, teoretic, s-ar putea prelucra dosarele și calcula pensiile și în sistem clasic. Ce s-ar întâmpla în cazul unei pene majore de curent? Lucrătorii din țară care ar îndeplini condițiile de pensionare nu ar mai putea să fie scoși la pensie, pentru că nu ar mai merge computerele.
Cert este că nici planurile pe termen scurt nu mai sunt sigure când vine vorba de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia și în România, în general. Partidele aflate la guvernare sunt somate de Comisia Europeană și alte organisme financiare internaționale să reașeze pe alte principii sistemul de pensii din România. La un moment dat era luată în calcul egalizarea vârstei de pensionare, indiferent de condițiile de muncă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *