Dezvăluiri

Dosarul folcloristelor! Solistele inculpate, după ce au tras țeapă statului, aduse cu jandarmii la judecată! Vezi aici de ce infracțiuni le acuză procurorii și care este valoarea prejudiciului!

Câteva nume cunoscute ale muzicii populare au fost aduse cu mandat, vineri, de către jandarmi, în fața completului de judecată de la Judecătoria Tg-Jiu, în dosarul în care procurorii le acuză de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații! Printre acestea s-a aflat și Roberta Crintea. Extrem de activă în online, atunci când presa n-o laudă, inculpata Crintea a coborât de pe piedestatul autosuficienței și s-a infiltrat printre muritorii care se judecă pentru o palmă de pământ, ăia care nu se plimbă în Range Rover de zeci de mii de euro și vor să mai ”perpelească” statul de două mii jumate. Roberta Crintea este printre puținele inculpate din dosar care au refuzat să dea declarații în fața procurorilor, în momentul în care avea calitatea de suspect, și-a rezervat dreptul la tăcere, când a devenit inculpat și a crezut că poate sfida instanța de judecată. 13 persoane au fost deferite justiției, în acest dosar, iar prejudiciul reținut în sarcina lor este de aproximativ 120.000 de lei.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a finalizat cercetările și, pe 20 iulie a.c., le-a trimis în judecată pe solistele de muzică populară Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), precum și pe naistul Laviniu Gabriel Păducel, interpretul Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin.

Concret, procurorul a reținut în sarcina acestora faptul că, în timpul pandemiei, statul a emis un act normativ pentru sprijinirea persoanelor fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Mai clar, statul le oferea acestora o indemnizație lunară de 75% din câștigul mediu brut, dacă depuneau documente pe siteul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj, prin care să ateste că dețin un contract de drepturi de autor, precum și o declarație pe propria răspundere că obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și se află în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea din cauza stării de urgență și, ulterior, stării de alertă, instituite din cauza pandemiei de Covid-19.

Artiștii au dat buzna să depună documentația pe siteul AJPIS Gorj pentru a încasa banii, numai că unii dintre aceștia erau angajați și la alte instituții sau entități economice, iar ignorarea sintagmei ”exclusiv din drepturi de autor”, așa cum era menționată într-un act normativ emis de Guvernul României, îi plasa în sfera penalului.

Astfel, Roberta Crintea a depus trei solicitări la AJPIS pentru acordarea indemnizației și a dus în eroare funcționarii instituției cu un contract încheiat cu o casă de discuri, prin care voia să demonstreze că ar fi obținut venituri exclusiv în baza acelui contract. De altfel, sub sancțiunea legii penale, a fost depusă și o declarație pe propria răspundere, în acest sens. Numai că, anchetatorii au descoperit că Roberta Crintea are un contract individual de muncă încheiat cu Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, din ianuarie 2007. Anchetatorii au precizat în rechizitoriu faptul că Roberta Crintea a obținut, în mod fraudulos, de la bugetul de stat suma totală de 12.216 lei. Trebuie precizat că documentația a fost depusă de Daniel Ijac, cel care deține casa de producție Ijac Music Production și care se ocupă de contabilitatea PFA-ului pe care-l deține Roberta Crintea, ”dar și ca persoană fizică”, așa cum a menționat acesta în declarația data în fața procurorilor.

În acest fel au procedat și celelalte soliste de muzică populară, însă ”au uitat” că aveau contracte de muncă, în acea perioadă, cu Palatul Copiilor Tg-Jiu, Școala Populară de Artă Tg-Jiu sau cu Ansamblul ”Doina Gorjului. Trebuie spus că majoritatea dintre aceștia au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri. Este adevărat că unii au și achitat prejudiciul în timpul cercetărilor, însă procurorul a dispus judecarea lor.

Roberta Crintea a refuzat să dea declarații la Parchetul de

pe lângă Judecătoria Tg-Jiu și atunci când era suspect, dar și din poziția de inculpată. Chiar și în fața judecătorului de camera preliminară a considerat că este prea prețioasă să apară, numai că până la urmă a fost adusă de jandarmi, la fel ca celelalte folcloriste din dosar care sfidaseră instanța la termenul de judecată precedent.

Avocații acestora trebuie să pregătească unele concluzii, până la finalul acestei săptămâni, când instanța va decide sau nu, începerea judecății.

Scuza tuturor artiștilor care au dorit să vorbească, în cadrul anchetei, a fost aceea că nu au știut că, în condițiile în care erau angajați cu contract de muncă și primeau salariu de la angajator, nu mai avea dreptul de a solicita și beneficia de indemnizația de sprijin.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *