Dezvăluiri

EXCLUSIV! Detalii halucinante din dosarul care a împins-o la moarte pe Olimpia Bratu! Despăgubiri uriașe cerute de familia copilului lovit în parc! Ce au stabilit procurorii!

Sfârșitul dramatic al managerului Bibliotecii Județene ”Christian Tell” din Tg-Jiu, Olimpia Bratu, care s-a spânzurat în biroul său din cadrul instituției, săptămâna trecută, și biletul ”de adio” din care reieșea că nu a mai făcut față presiunii într-un proces în care instituția era parte, deschis după ce un copil a fost rănit de o creangă căzută dintr-un copac, în Parcul Central din Tg-Jiu, a generat multe întrebări fără răspuns. ”Aceasta este sentința mea”, ar fi scris Olimpia Bratu în acel bilet. Tribunalul Gorj are fixat termen, luni, 6 martie a.c., în vederea deliberării și pronunțării unei soluții în dosarul deschis, la finele lunii iulie a anului trecut, de acel băiețel, în vârstă de 10 ani, prin intermediul tatălui său. Deci, o primă sentință a justiției abia urmează a fi stabilită. Jurnaliștii Gorjonline.ro au obținut, în exclusivitate, toate amănuntele din acel dosar, în care familia copilului solicita daune morale de 500.000 de lei de la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, societatea Edilitara Public SA, cea care se ocupă cu întreținerea parcurilor și Unitatea Administrativ Teritorială Tg-Jiu. Trebuie precizat că, după acel incident a fost deschis un dosar penal în care s-au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar în urmă cu ceva vreme Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a dat o soluție de clasare. Practic, unul din motivele care i-ar fi putut produce oarece mustrări de conștiință sau alte trăiri interioare neînțelese Olimpiei Bratu fusese eliminat, odată cu finalizarea anchetei penale.


Incidentul…

… la care a făcut referire Olimpia Bratu în biletul ”de adio”, a avut loc în data de 7 iulie a anului trecut. Atunci, un copil, în vârstă de 10 ani, a ajuns la spital, cu mâna fracturată, după ce o creangă s-a desprins dintr-un copac, în Parcul Central al municipiului Târgu Jiu și l-a lovit. Incidentul s-a petrecut în timpul unei activități organizate de Biblioteca Județeană „Christian Tell”, la care participau zeci de copii și fusese autorizat de Primăria Tg-Jiu în data de 30 iunie. Aceștia s-au înscris la ”Biblioteca din parc” pe rețelele de socializare, evenimentul desfășurându-se în amfiteatrul din parc, iar băiețelul a venit însoțit de bunica sa. La acea acțiune a participat și învățătoarea copilului, de la Școala Generală ”Alexandru Ștefulescu”, împreună cu cele două fetițe ale sale. În anii anteriori pandemiei, 2018 – 2019, în jur de 10.000 de copii, părinți, bunici, participaseră la acest eveniment cultural.

Băiețelul a fost însoțit la spital de doi angajați ai bibliotecii județene, a primit îngrijiri medicale de specialitate, nu a avut nevoie de operație, mâna i-a fost imobilizată într-o fașă specială și a mers acasă.

Trebuie spus că, pe 8 iulie, adică a doua zi după incident copilul a fost prezentat la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, iar medicul legist a precizat că leziunile traumatice ”necesită 60-65 de zile de îngrijiri medicale”. Legiștii au constatat că băiețelul prezenta ”o fractură 1/3 medie diafiză humerală dreptă cu angulare; fractură cu deplasare 1/3 medie diafiză humerus, reducere ortopedică, mobilizare în pansament Dessault”.

Procesul

La câteva zile după incident, pe 29 iulie, copilul rănit, prin intermediul tatălui său, a chemat în judecată Biblioteca Județeană „Christian Tell”, societatea Edilitara Public SA, și Unitatea Administrativ Teritorială Tg-Jiu și a solicitat obligarea acestora la plata, în solidar, a sumei de 500.000 de lei, reprezentând daune morale pentru suferințele fizice și psihice indurate în urma acelui eveniment care a dus la vătămarea sa corporală.

Incidentul este descris cu lux de amănunte în acțiunea depusă în justiție: ”La un moment dat, bunica a auzit un zgomot, un foșnet de frunze, și a observat că o creangă cădea spre noi, fiind îndreptată în direcția capului meu și s-a ridicat brusc în picioare, a împins creanga cu mâna astfel încât să îmi ferească capul. Precizez că a reușit să împingă creanga puțin încât să nu mă accidentez în zona capului, însă m-a lovit puternic la brațul drept”, se arată în plângerea depusă la Tribunalul Gorj.

Evident este detaliat șocul emoțional și psihologic al copilului, iar din cauza stării de sănătate acesta nu a putut participa la activitățile zilnice obișnuite, pe perioada vacanței de vară, adică nu a putut să scrie și să-și facă temele stabilite pentru acel interval de timp, și nici să meargă împreună cu familia la mare.

Este invocat faptul că incidentul putea avea consecințe tragice, iar despăgubirile sunt argumentate în raport de impactul emoțional și traumele fizice și psihice ale minorului.

Apărări

A fost incriminată Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, care în opinia băiețelului, reclamant în cauză, ar fi trebuit ”să asigure desfășurarea evenimentului într-un loc corespunzător, astfel încât să nu pună participanții în pericol, să asigure condițiile de securitate și supraveghere corespunzătoare, să verifice dacă locația și poziționarea persoanelor sub vegetație nu prezintă riscuri, dacă s-au făcut anterior lucrările necesare de toaletare”.

Societatea Edilitara Public SA este și ea considerată vinovată de producerea incidentului, ”având în vedere că prestează activități în cadrul serviciului de administrare a parcurilor și grădinilor publice, aceasta trebuind să asigure toaletarea sau tăierea copacilor astfel încât să nu se producă astfel de evenimente care pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. Prin neglijența acesteia s-a creat cadrul pentru producerea evenimentului”, se menționează în cererea adresată instanței.

În opinia reclamantului și UAT Tg-Jiu este culpabilă, ”parcul fiind proprietatea publică a Primăriei Tg-Jiu. Aceasta este obligată să răspundă pentru lucrul aflat sub paza sa”.
Întâmpinarea formulată de bibliotecă este semnată de Olimpia Bratu și a fost depusă la Tribunalul Gorj la data de 22 septembrie 2022. În document se cerea respingerea acțiunii ca nefondată, în ceea ce privește Biblioteca Județeană, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Societatea Edilitara SA a menționat că fuseseră efectuate toaletări, însă, înainte cu 10-12 ore înainte de acel eveniment, orașul Tg-Jiu se aflase sub cod portocaliu de ploi și vânt. Un amănunt extrem de important, consemnat de echipele de polițiști judiciariști și criminaliști, este acela că, creanga desprinsă din copac era verde, și cel mai probabil fusese ruptă de vijelia din preziua incidentului.

UAT Municipiul Tg-Jiu recunoaște în întâmpinare că a autorizat evenimentul, însă cu mențiunea că întreaga responsabilitate privind desfășurarea acestuia revenea în sarcina organizatorului, adică a Bibliotecii județene. Mai mult, potrivit înscrisului depus la dosar de juriștii primăriei, Edilitara ”are calitatea de păzitor juridic al lucrului cauzator de potențial prejudiciu” și serviciul public de administrare a domeniului public și privat al municipiului Tg-Jiu revine aceleiași societăți la care Consiliul Local Tg-Jiu e unic acționar.

Judecata

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Tribunalul Gorj a solicitat informații de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în legătură cu dosarul penal aflat în cercetare care viza același incident cu băiatul de 10 ani. În final, după ce dosarul penal a primit soluția de clasare a fost atașat celui civil.

La finele lunii ianuarie, cele trei instituții, adică Biblioteca Județeană „Christian Tell”, societatea Edilitara Public SA și Unitatea Administrativ Teritorială Tg-Jiu au primit întrebări, iar la ultimul termen, cel din 27 februarie, acestea au răspuns la interogatoriu. Acela a fost termenul la care s-a finalizat și cercetarea judecătorească, iar magistrații au amânat pronunțarea unei soluții pentru data de luni, 6 martie, a.c..

După ziua în care procesul a rămas în pronunțare, Olimpia Bratu și-a pus capăt zilelor, iar gestul său pare, pe cât de șocant, pe atât de inexplicabil.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *