Politică

Fondul pentru o Tranziție Justă. Când pot fi accesați banii europeni în Gorj

Senatorul PNL Ion Iordache spune că, în prima parte a anului 2022, ar putea fi accesați banii europeni din Fondul pentru o Tranziție Justă.

Gorjul va fi cel mai afectat județ de tranziția la energie verde și de reducerea gazelor cu efect de seră. Uniunea Europeană alocă aproximativ două miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă, pe 6 județe beneficiare din România, printre care și Gorjul. Consiliul Județean Gorj a finalizat Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă, care, potrivit senatorului liberal Ion Iordache, fost avizat de Ministerul Fondurilor Europene. Oficialii ministerului poartă în discuții la Comisia Europeană pe tema aceasta. Potrivit Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă, în Gorj ar urma să apară peste 4800 de IMM-uri, până în 2030, care ar putea genera până în 14.800 de noi locuri de muncă. Ion Iordache crede că banii din Fondul pentru o Tranziție Justă ar putea fi accesați în prima parte a anului viitor.

“ Știu că planul e făcut în mare parte. Noi, Gorjul, avem speranțe să primim fonduri semnificative pentru a face această tranziție justă. Banii ar trebui să poată fi accesați încă de la sfârșitul acestui an, numai că nici eu nu am reușit să primesc răspunsuri concrete cu privire la dată. Eu bănuiesc că, probabil, vor putea fi accesați în prima parte a anului viitor. Până atunci, se vor finaliza și ghidurile, vor fi stabilite condițiile de accesare, sumele, fiecare măsură pe care vor fi alocați banii. Știu că Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă a fost validat de către Ministerul Fondurilor Europene și este în discuții la Comisia Europeană. Ține foarte mult de negocierea pe care o face ministerul cu Comisia Europeană. Planul a fost făcut pe nevoile identificate în județ de către grupul de lucru constituit la nivel județean, care este coordonat de consiliul județean. După negociere vom vedea care va fi forma finală”, a conchis senatorul de Gorj.

Articole asemănătoare:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button