Dezvăluiri

FOTO. VIDEO. Cum se manifestă o explozie în cariera de piatră de la Suseni. APM a autorizat derocarea cu explozibili!

În lipsa unor explicații din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), după cinci săptămâni de la primul cutremur produs în Gorj și pe fondul bâlbelor și a erorilor în comunicare privind activitatea seismică, tot mai mulți gorjeni cred că aceste cutremure sunt generate de activitățile extractive de la Totea (gaze naturale) și Suseni – Runcu (rocă de calcar obținută prin explozii controlate). Mai mult, localnicii sunt convinși că au auzit zgomot de explozie înainte, dar și după cutremurul de 4.9 de luni după-amiaza. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a avizat favorabil activitatea din cariera de piatră, dar și firma care efectuează derocări cu explozivi. Autoritățile locale din Runcu susțin că, potrivit specialiștilor INFP, exploziile controlate din cariera de la Suseni abia sunt percepute de stația seismică montată în zona Spitalului de Pneumoftiziologie Dobrița, adică la mai puțin de 1 km.


Joi, 23 martie a.c., orele 12,00. Ca să ajungi în carieră trebuie să mergi pe drumul privat al Romcim, așa zisa magistrală din piatră cubică, iar la intrare cariera e străjuită cu barieră și accesul este interzis.

De pe drumul șerpuit ce duce spre Sanatoriul Dobrița se vede, peste vale, cariera de piatră de la Suseni. E singurul loc, cu semnal la telefonul mobil, de unde se pot vedea treptele carierei. Din câte se vede, activitatea e intensă. Zgomotul utilajelor se aude de la câteva sute de metri. Sunt și câteva autovehicule de mare tonaj care cară piatră. Cea mai nouă autorizație de mediu pentru activitatea carierei este emisă de către APM Gorj în noiembrie 2019. În document nu se menționează nimic despre activitatea de extracție care se face prin metoda de exploatare în trepte descendente ”derocare cu explozivi în găuri de sondă și galerii de minaret”.

Nici în autorizația de mediu a firmei Acatrex SRL, cea care are contract de prestări servicii cu Romcim pentru ”perforare și împușcare”, nu se fac mențiuni în legătură cu exploziile controlate care au loc destul de frecvent în carieră.

Activitatea în cariera de calcar de la Suseni a demarat la începutul anilor ’60, iar licența de exploatare a fost reînnoită de Agenția Națională a Resurselor Minerale în 2016.

Autoritățile locale din Runcu susțin că sunt anunțate, de fiecare dată, când se folosesc explozivi în carieră, mai exact li se comunică data și ora la care au loc derocări.

Un localnic din Dobrița a sesizat presa că, luni, 20 martie, cu câteva secunde înainte de cutremurul de 4.9 a auzit un zgomot ca de explozie, apoi zgomotul specific cutremurelor din ultimele cinci săptămâni și, abia apoi, a resimțit mișcarea seismică. Dumitru Purece era convins că seismul fusese provocat de o detonare operată la cariera de piatră din zonă.

Trebuie precizat că în acea zi nu a existat activitate de derocare cu explozivi în cariera de la Suseni.

Joi, 23 martie, un cetățean din Runcu a precizat că, în jurul orei 13,30 se afla în beciul casei sale când a auzit zgomot similar cu cel al unei detonări. Acesta a afirmat că s-au mișcat rafturile în beci și câteva borcane ar fi căzut de pe acestea. Nici la acea oră nu a avut loc o derocare prin împușcare în carieră, iar INFP nu a anunțat niciun cutremur în zonă.


Omul a fost pus în legătură cu specialiștii INFP de către primarul comunei Runcu, Adi Cîmpeanu, iar aceștia au precizat că exploziile din cariera de la Suseni abia sunt percepute de stația seismică montată la spitalul sanatoriu de la Dobrița, iar mișcarea pământului e aproape imperceptibilă.

Concluzia celor de la INFP este aceea că activitatea care se desfășoară în cariera de piatră nu poate provoca un cutremur, însă nu există informații oficiale în legătură cu originea și însușirile evenimentelor tectonice din Gorj, deși instituția a anunțat că deține zece aparate de monitorizare a activității seismice în zonă.

Primarul Cîmpeanu le-a solicitat și el o informare celor de la INFP în legătură cu activitatea seismică din zona de nord a comunei Runcu.

La Suseni, peisajul în cariera din care e furnizată materia primă pentru fabrica Romcim de la Tg-Jiu e unul selenar. Din fotografii se poate observa exploatarea în trepte și cam atât. Un filmuleț postat chiar pe siteul firmei care execută exploziile controlate arată însă dimensiunea termenului de derocare. Practic, se aud niște explozii și imediat o parte din muntele calcaros se dărâmă cu copaci cu tot.

   

Articole asemănătoare:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *