La fel că alte 24 de biserici din Gorj, catedrala din centrul municipiului Târgu Jiu a fost afectată de cele două cutremure puternice din primăvara acestui an. Pentru consolidarea de lăcașului de cult este nevoie însă de o expertiză iar specialistul care se ocupa de întocmirea actelor pentru reabilitarea bisericii a cerut să vadă podul și arcadele acesteia pentru a știi dacă sunt sau nu afectate. Podul era plin de resturi, de materiale, de moloz, motiv pentru care s-a dispus curățarea zonei de materialele respective adunate de zeci de ani. Pentru că nu s-au găsit muncitori care sa se înhame mă aceasta muncă, preotul a apelat la Penitenciarul Târgu Jiu. Câțiva deținuți, în regim de voluntariat( între biserică și unitatea de detenție încheindu-se un document în acest sens) s-au apucat sa curețe podul.
Lucrările au început luni și din podul bisericii ai fost coborâți 160 de saci cu moloz, iar astăzi 190. În timpul lucrărilor, în urmă cu câteva ore, unul dintre deținuți a găsit o cutie. Înăuntru, deși se aștepta la o comoară, ei mai găsind bucăți din cărți bisericești vechi, s-au descoperit oseminte. Proveniența lor va fi stabilită de specialiștii criminaliști ai IPJ Gorj.
Preotul Gomoi: „Era frumos sa fi fost o comoară! Așa consolidăm rapid biserica!”
Informația a frapat, motiv pentru care, personal, am urcat în podul bisericii, după ce am obținut acordul preotului să vad locul respectiv. Sigur in spatele acestei cutii se ascunde o poveste, o crimă sau un ritual. Preotul Gomoi era la slujba, am urcat scara mică și abruptă spre pod. Nu încape decât o persoana pe scara respectivă, iar podul deși luminat are nenumărate firide. Doar mi-am imaginat unde a fost poziționată cutia, în funcție de cele lăsate în urmă de deținuții care au muncit la eliberarea podului. Din păcate nici preotul nu a știut să îmi spună unde exact a fost cutia pentru că nu era în biserică la momentul descoperirii. Mi-a declarat însă următoarele: ” în pod era foarte mult moloz, cu resturi de pământ, de cărămidă. Biserica are cam 260 de ani, eu sunt preot aici din 2017, de fapt în 1764 a fost construită. S-a trecut la eliberarea podului deoarece arhitectul care se ocupă cu proiectul de consolidare a cerut să se curețe podul, să se facă expertiză, să vadă arcele fracturate de cutremur. Am început de la sfântul altar până în fața bisericii. Pentru că nu am găsit muncitori să facă această operațiune am cerut sprijinul penitenciarului. În baza unui contract de voluntariat dânșii mi-au trimis câțiva deținuți. Luni aceștia au coborât din pod 160 de saci, marți, 190 de saci. Apoi am fost anunțat că s-au găsit oseminte într-o cutie. Nu știm dacă sunt umane sau nu. Cert este că nu am mai auzit să se fi găsit oase în podul unei biserici”.
„Chiar nu știu ce oase pot să fie, pot sa fie de animal sau de om. Organele competente le-au preluat iar lucrările continuă Mâine terminam eliberarea completă a podului. Ce nu a fost moloz simplu au preluat dânșii, de la poliție, pentru cercetări. Era mai frumos sa fi fost o comoară. Așa terminam consolidarea bisericii afectate de cutremur”, a spus, optimist, preotul Gomoi.
IPJ Gorj rămâne să comunice pe marginea acestor oseminte după ce ele vor fi expertizate corespunzător.