Ultima oră

Gorjenii se pot testa GRATUIT împotriva tuberculozei

Din 20 iunie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Gorj – Screening TB, Proiectul național vizează 11 de comune unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei

 

Bălești, Runcu, Godinești, Padeș, Telești, Negomir, Plopșoru, Brănești, Hurezani, Albeni, Roșia de Amaradia sunt comunele gorjene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 20 iunie 2022. Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite      în zone rurale unde au fost înregistrate      cazuri de tuberculoză în ultimii ani.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Gorj este de 51,6      cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

 

Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de două luni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

 

LocalitateaData*
BăleștiLuni, 20.06.2022
RuncuLuni, 27.06.2022
GodineștiLuni, 04.07.2022
PadeșJoi, 07.07.2022
TeleștiJoi, 14.07.2022
NegomirMarți, 19.07.2022
PlopșoruVineri, 22.07.2022
BraneștiVineri, 29.07.2022
HurezaniMiercuri, 03.08.2022
AlbeniVineri, 05.08.2022
Roșia de AmaradiaMiercuri, 10.08.2022

*programul poate suferi unele modificări ce vor fi anunțate pe pagina de facebook

 

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

 

De la demararea activității de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre județele României au intrat deja în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Gorj se va număra de luni printre acestea.

 

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

 

 

 

 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

 

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 11 de comune gorjene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

 

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Gorj, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

 

În judeţul Gorj, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de      Fundația Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

 

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button