Politică

Încep dezbaterile pentru PLX 7 la Camera Deputaților

Încep dezbaterile pe tema proiectului Legii PLX 7 din 2022 la Camera Deputaților. Este un proiect care își propune să modifice Legea 197 din 2021 privind condițiile speciale de muncă. PLX 7 trebuie să vină cu îmbunătățiri legat de posibilitatea de pensionare anticipată a lucrătorilor din companiile energetice, inclusiv Complexul Energetic Oltenia. Legea 197 a introdus condiții speciale de muncă la Complexul Energetic Oltenia pentru personalul din producție.

Peste 90% dintre angajați beneficiază acum de condiții speciale, însă doar începând cu data de august 2021. Casele de pensii au refuzat să aplice retroactiv Legea 197. Astfel, toate cererile de pensionare au fost respinse. În cele din urmă, deciziile de la casele de pensii au fost contestate de unii salariați la instanța de judecată. Deja magistrații au început să le dea dreptate angajaților din companiile energetice. La Camera Deputaților se vor stabili care sunt însă modificările de care este nevoie pentru ca Legea 197 din 2021 să fie aplicată.

Așteptările sunt ca din această primăvară să fie posibile pensionările la vârsta de 52 de ani, cu o vechime de 25 de ani în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani. La Comisia de Muncă de la Camera Deputaților vor fi invitații și reprezentanți de la Casa Națională de Pensii pentru a face propuneri, astfel încât legea să fie aplicabilă.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button