Dezvăluiri

Inginer din CE Oltenia: Îmi dau sarcini peste sarcini. Nu mi-e frică de nimeni

Inginerul de la Cariera Roșiuța, Dumitru Iosu, susține că șefii îi dau tot felul de sarcini suplimentare după ce, săptămâna trecută, s-a solidarizat cu greviștii foamei de la CE Oltenia.

Dumitru Iosu are în continuare probleme cu șefii după ce s-a alăturat zecilor de mineri care au intrat în greva foamei în fața sediului CE Oltenia, după ce administrația le-a încetat contractele, de la 1 iulie. Inginerul nu regretă că a fost alături de oamenii care, între timp, au fost reangajați în companie. Dumitru Iosu afirmă că are de gând să-și facă un tablou cu fotografia în care apare alături de greviști, pentru că vrea să aibă o amintire.

“Sper ca, după 3 luni de zile sau după perioada asta de prelungire, domnii de la companie să resolve fără să mai fie probleme să mai fie nevoie să venim din nou, acolo, să ne cerem drepturile, chiar dacă eu sunt pe perioadă nedeterminatetă și dumnealor, cei alături de care am fost,pe perioadă determinată, pentru că au probleme familiale, au copii, greutăți, sunt unici întreținători. Nu vreau să vorbesc niște prostii care nu-mi aparțin, dar au luat oameni buni de muncă din UMC, le-a încheiat contractul de muncă, să-i trimită acasă și au păstrat femeile. Niciodată o femeie nu o să-și poate îndeplini atribuțiile de muncă la fel ca un bărbat. Oamenii, oricum, sunt stresați, gândesc că va trece și perioada asta cât le-a prelungit și că se așteaptă că, în viitorul apropiat, totuși, vor fi din nou trimiși acasă. Eu i-aș ruga să facă o selecție mai amănunțită și să oprească oameni care sunt buni de muncă de a face ceva, chiar dacă, în viitorul apropiat, vor mai disponibiliza alte persoane, pentru că acești oameni angajați pe perioadă determinată sunt expuși oricând la încheierea contractului de muncă”, spune inginerul.

“Din companie voi pleca când voi dori eu”

Dumitru Iosu a fost trecut nemotivat la serviciu și va încasa o leafă mai mică după ce a participat la greva foamei de la CEO. Inginerul, care are o vechime în muncă de 43 de ani, afirmă că, acum, primește în fiecare zi sarcini suplimentare din partea șefilor.

“Chiar dacă ei încearcă să-mi mai creeze probleme, și pe la serviciu îmi dau sarcini peste sarcini, eu îmi achit sarcinile primite, dar nu mi-e frică de absolut nimeni. În acea luni am rămas nemotivat, nu e o problemă, în 43 de ani de muncă, chiar o să-i fac o fotografie, o s-o pun în ramă și o să scriu: “01.07. 2024, împreună cu muncitorii în greva foamei și mi s-a pus nemotivat la serviciu”, rămâne o amintire a vieții mele, nu e niciun fel de problemă. Chiar dacă, ulterior, o să spună: “Hai să te pontăm”, nu-mi trebuie niciun pontaj, nu contează la salariul meu cât pierd, nu plâng eu pentru valoarea aia infima pe care o s-o pierd, de 700-800 de lei. În fiecare zi, mă aștept la sarcini ca să nu pot să le îndeplinesc, să se ia măsuri pentru a-mi face referate, dar eu, ca și până acum, mi-am îndeplinit sarcinile, le-am dus la bun sfârșit. Așa că dacă le dau eu voie, pot să fac și pe naivul, dar nu mă caracterizează asta. Din companie voi pleca când voi dori eu, că voi pleca, cum se spune cu tinichiaua de coadă, că am susținut niște oameni cu suflet mare, necăjiți, niște oameni care erau foarte disperați”, a adăugat inginerul.

“S-au retras din sindicate”

Minerii concediați, initial, și reangajați în CE Oltenia s-au retras din sindicate nemulțumiți că liderii sindicali nu au fost alături de ei, atunci când au decis să intre în greva foamei.

“Acum, la acest protest, la Târgu-Jiu, având în vedere că au intrat majoritatea în greva foamei, acești muncitori nu au fost susținuți de partea sindicală. Astăzi, au hotărât să se retragă din sindicatele din care fac parte. Sunt foarte supărați pe liderii de sindicat. Din contra, liderii de sindicat le-au cerut să nu mai protesteze la Târgu-Jiu, să meargă acasă, nu știu care e motivul. Poate, liderii de sindicat mai au venituri, mai au cu ce trăi, dar sunt o parte din muncitori care nu au niciun venit și nu e frumos ce au făcut. Cinste lor și respectului lor, vor avea mult de pierdut, în viitor, pentru că majoritatea oamenilor, că sunt pe perioadă determinată sau nedeterminată, vor pleca din sindicate, pentru că sunt foarte dezamăgiți oamenii de prestația sindicaliștilor”, a conchis Dumitru Iosu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *