Ultima oră

Japonia prelungeşte durata de viaţă a reactoarelor nucleare. Legea a fost votată

Miercuri, Parlamentul Japoniei a adoptat o lege care prevede prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare la peste 60 de ani, măsură menită să îmbunătățească securitatea aprovizionării cu energie electrică a ţării. În același timp, aceasta reprezintă o modalitate care ajută statul nipon să-și ducă la îndeplinire obiectivele climatice, potrivit AFP.

Prin adoptarea acestei măsuri va fi posibilă excluderea din durata totală de funcţionare a perioadelor de oprire a reactoarelor pentru ca acestea să fie puse în conformitate cu noile norme de securitate nucleară adoptate de statul japonez în urma catastrofei nucleare de la Fukushima din 2011 sau din alte motive legate de dispoziţii judecătoreşti provizorii.

După şocul energetic declanșat după izbucnirea războiului din Ucraina, Premierul Fumio Kishida a anunțat măsurile în vara anului trecut pentru a relansa energia nucleară în ţară.

Autoritatea japoneză pentru securitate nucleară (NRA) a fost de acord cu această măsură.

Potrivit noii legislații, NRA are datoria de a inspecta reactoarele cel puţin o dată la zece ani, dacă acestea au funcționat 30 de ani. După ce un tsunami a provocat dezastrul de la centrala Fukushima, parcul nuclear al Japoniei a fost oprit.

Japonia deține 33 de reactoare operaţionale, iar dintre acestea doar 10 au fost repornite între timp. A fost necesar ca acestea să fie ridicate la nivelul standardelor de siguranţă mult mai ridicate. În Japonia, astăzi, funcționează nouă reactoare, toate acestea fiind amplasate în partea de vest sau sud-vest a țării, scrie Agerpres.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *