Dezvăluiri

Lider din CE Oltenia, despre majorări salariale: Administrația oferă circa 1387 de lei brut pe lună

Liderii federațiilor sindicale și administrația Complexului Energetic Oltenia au avut, marți, prima rundă de negocieri pe tema actului adițional la contractul colectiv de muncă.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a prezentat liderilor sindicali bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pe anul 2023. Administrația a propus o majorare salarială cu 14% a salariilor minerilor și energeticienilor. Potrivit președintelui Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, asta înseamnă 1387 de lei brut pe lună. Următoarea rudă de negocieri va avea loc luni. “Au dat un proiect de buget federațiilor în care sunt trecute, în funcție de producția de energie, o chestie minimă și una maximală de 6,8 terawați a creșterilor salariale în 2023 față de 2022. Există promisiunea că luni va pune la dispoziție un buget care să ia în calcul o producție de energie de 7,3 terawați, care va fi ceva mai mare și creștere salarială față de ce este în acest buget. În acest buget pe chestia maximală este o creștere de 14%. Toate federațiile au cerut să fie o creștere cel puțin ca cea de anul trecut, asta presupune să fie undeva la 20% creșterea veniturilor. Acest 14%, cu bonificații, cu prime, este undeva la 1387 de lei pe lună, per salariat brut. Noi vom negocia. Ni s-a propus atât, ca să ajungem la ce a fost anul trecut, trebuie să avem o creștere undeva la 20% cel puțin”, spune Constantin Mitrescu.

Ce se va întâmpla cu noii angajați

Constantin Mitrescu spune că, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, CE Oltenia va funcționa în acest an cu același număr de personal ca în 2022. În aceste condiții, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor lucra și în 2023 în cadrul CEO. „Numărul de personal, la finele anului, va fi chiar mai mare decât cel existent, care e acum undeva la 11178, am văzut că va fi 11300. Acum, trebuie să gândim că pe parcursul anului 2023 vor fi multe ieșiri la pensie. Nu mai vorbesc dacă se rezolvă cu Legea 197, în momentul ăla vor fi foarte multe ieșiri. Și fără Legea 197 tot vor fi cel puțin 1000 de ieșiri pe legea care există astăzi. Și ca să rămâi cu același număr de personal la finele anului, adică de 11300 și îți mai pleacă 900 la pensie, trebuie să angajezi 8-900. Deci, nu se pune problema să nu prelungească contractele de muncă, acum privind numai pe bugetul care a fost prezentat. Ce nu se spune acolo e dacă prelungirea va fi pe perioadă determinată sau nedeterminată, doar spune că, la finele anului, va fi același număr de angajați ca și acum. Se pare că se vor închide cele 4 cariere, pentru că anul trecut era o producție de 10 terawați și acum ei au venit cu o producție de 6,8 terawați”, a afirmat liderul Energia Rovinari.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *