Dezvăluiri

Probleme pentru federațiile din CE Oltenia. Riscă să fie excluse de la negocieri

Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, susține că mișcarea sindicală va trebui reorganizată din temelii până în 2024.

Noua lege a Dialogului Social, care s-a modificat în luna decembrie, le dă bătăi de cap federațiilor sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Pentru a putea participa la negocierile pentru contractul colectiv de muncă, o federație trebuie să aibă cel puțin 35% din numărul total de salariați din cadrul unei companii. În aceste condiții, în momentul de față, Federația Univers este singura care îndeplinește noile criterii pentru că reprezintă 47% din angajații Complexului Energetic Oltenia. FNME are 29% reprezentativitate, Energetica, din care face parte și Sindicatul Energia Rovinari, 12%, iar Petrom doar 3%. “Din decembrie, s-a modificat Codul Dialogului Social și există o mare problemă privind reprezentativitățile federațiilor sindicale la negocierea unui contract colectiv de muncă. Legea nu mai este ca înainte. Adică, dacă erai afiliat la o federație reprezentativă, să poți să participi la negociere. Legea este că trebuie să fii afiliat la o federație care să aibă cel puțin 35% din numărul total de salariați al respectivei unități ca să poți lua reprezentativitatea. În momentul de față, doar Federația Univers îndeplinește acest criteriu, are undeva la 47% din salariați, restul FNME are 29%, nu ar putea participa la negocieri, Energetica are 12%, iar Petrom are numai 3%. Ca atare, se va merge pe un act adițional de prelungire a contractului până la anul, pentru că ne permite legea să putem prelungi fără să aducem modificări pe numărul de membrii în comisia de negociere. Federația Energetica are un singur membru în comisia de negociere datorită faptului că, atunci când s-a negociat contractul, anul trecut, sindicatul meu era la FNME. Ca atare, pe acest loc toate negocierile pe partea de energie le voi face eu, ca titular, iar pe parte de minerit le va face colegul meu Paul Constantinescu, care este și vicepreședinte al federației și va și semna contractul colectiv de muncă”, spune liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu.

Mișcarea sindicală, obligată să se reorganizeze

Constantin Mitrescu afirmă că mișcarea sindicală se va reorganiza din temelii până în 2024, când vor trebui purtate negocieri pentru noul contract colectiv de muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia. „Va fi o reorganizare a mișcării sindicale cred că din temelii. Ca numărul de reprezentare să fie cât mai amplu, va trebui să fie cel puțin 2 federații, pentru că dacă ai 2, teoretic, cu 3 sunt 5, ajungi la 70%. Restul de 30% nu pot fi reprezentați, dar cei 30 pot să treacă în cadrul celorlalte 2 federații care vor intra la masa negocierilor. Părerea mea e că până atunci, în funcție și de legile acestea care se vor da pe pensionare, Legea 197, cu completarea lui 618, dacă nu se va rezolva din prima, va duce la un număr mare de pensionari, va duce la o altă structură a personalului CEO și în funcție de asta, sunt convins că sindicatele se vor reorganiza începând cu ianuarie 2024. Pentru că în martie va începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă și nu poți participa atunci ca acum, pentru că atunci trebuie să-ți iei reprezentativitate în instanță, că altfel ITM nu înregistrează contractul. Dar oricum și sindicatul meu și toate sindicatele se vor orienta astfel încât vor găsi soluții să participe la negocieri”, a adăugat liderul sindical.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *