Dezvăluiri

Lider: Termocentralele Rovinari și Turceni vor avea soarta Mintiei

Președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, este convins că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor avea aceeași soartă ca Termocentrala Mintia, vândută, vineri, unor investitori irakieni.

Termocentrala Mintia a fost vândută cu circa 91 de milioane de euro după ce a fost scoasă la licitație de patru ori. Cristian Iștoc nu consideră că statul român a făcut o afacere de succes privatizând unitatea. Liderul sindical acuză că Prefectura Hunedoara este complice la “acest jaf național”. Președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara crede că Termocentrala Mintia ar putea ajunge la fier vechi deși investitorii irakieni s-au angajat că vor construi o capacitate de 800 de megawați pe gaze naturale. “Din păcate pentru statul român, nu este o afacere de succes. Banii cu care a fost vândută termocentrala se puteau obține într-o zi de funcționare cu 3 grupuri energetice. Din ce știm, prin caietul de sarcini au obligația să monteze capacitați de 800 de megawați pe gaze naturale, deci ar trebui să mai producă energie electrică, dar tot acolo ei scriu că după ce vor primi avizele și autorizațiile necesare. Ori dacă e o fentă la mijloc, s-ar putea să nu obțină acele autorizații din cauză de procedură greșită sau alte minuni și să nu mai construiască cei 800 de megawați pe gaz. În acest caz ar putea ajunge la fier vechi. Prefectura Hunedoara e parte din acest jaf național, pentru că în biroul prefectului s-a hotărât închiderea Mintiei, oprirea ei, trimiterea oamenilor acasă, tot acolo s-a încredințat unei firme de turism conservarea termocentralei, fără ca acea firmă să aibă vreun angajat la momentul respectiv care să știe ceva despre o termocentrală. Firma de turism aparținea Federației Sindicale Energetica, care a girat această închidere și după ce au obținut contractul de conservarea au angajat dintre foștii salariați, vreo 40 ca să mimeze acea conservare”, spune Cristian Iștoc.

“Termocentralele vor fi închise una câte una”.

Cristian Iștoc atrage atenția că Termocentralele Turceni și Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor avea aceeași soartă ca cea a Termocentalei Mintia. Liderul sindical crede că cele două unități vor fi închise treptat după ce vor fi lăsate fără cărbune și vor acumula pierderi financiare. „Atenția o să se mute pe Rovinari și pe Turceni pentru că sunt cele 2 termocentrale mari din România care au mai rămas în picioare. Se vede clar că se dorește să se înlocuiască puterea instalată din vestul României cu puterea care se instalează în Ungaria prin acele grupuri energetice de câte 1250 de megawați pe energie nucleară. Sigur că cele 2 termocentrale vor avea aceeași soarta ca și Mintia. Deja se vede că au fost lăsate fără cărbune, același lucru s-a întâmplat și cu Mintia, încet, încet vor spune că sunt nerentabile. Îi încurcă puțin prețul acum, pentru că acest Green Deal suprapus cu războiul din Rusia le-a dat planul peste cap, vedem explozia prețurilor la energia electrică, dar după ce se vor reașeza prețurile, centrala nu va mai putea face profit din lipsă de combustibil, pierderile fiind prea mari, vor ajunge să fie închise una câte una. CEO nu va mai avea viitor folarte lung, se și vede. Din 3500 de megawați putere instalată, abia se funcționează cu 1200, în condițiile în care duminică România importa 2000 de megawați. Dacă CEO avea cărbune putea să producă și cei 2000 de megawați. Dacă în Hunedoara ar fi mers capacități, puteam să dăm și la export. Atât timp cât rămânem importatori de energie, cineva o să se joace cu prețul și România are doar de pierdut”, a conchis președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *