Actualitate

Noul prefect de Gorj, despre FTJ: Avem nevoie de investitori de măcar 20 de milioane de euro pe proiect

Noul prefect al județului Gorj, Iulian Popescu, vrea să fie realizate investiții majore în județ cu banii din Fondul pentru o Tranziție Justă.

Iulian Popescu spune că Gorjul trebuie să atragă investitori care să realizeze cel puțin 4-5 proiecte în valoare de minimum 20 de milioane de euro, în următorii ani. Județul Gorj are la dispoziție peste 500 de milioane de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă pentru a crea alternative la activitatea de minerit. “Îmi doresc ca în Fondul de Tranziție Justă să putem mobiliza investiții majore, mult mai mari de cele 5 milioane, ca și finanțare maximă pe proiect, așa cum este menționat acum în ghidul de finanțare. Avem nevoie de investiții de gen măcar spre 20 de milioane pe proiect. Trebuie să fie măcar 4 – 5 proiecte serioase care să fie ca stâlpii de susținere a unui pod. În jurul unor firme mari roiesc multe IMM-uri și aceasta este puterea întreprinderilor mici și mijlocii care, într-adevăr, au o pondere de peste 90% din economie, dar ele au o destinație finală. Cineva trebuie să integreze toată munca lor și s-o dea mai departe ca un produs finit. Dacă ne uităm ce se întâmplă, de exemplu, pe platforma de la Mioveni la Uzina Dacia, sunt sute, mii de firme, care lucrează în jurul uzinei, dar cineva vinde mașina în final. De la a face parbrize, de la a face catering, curățenie, orice, sunt firme dedicate. Asta ne trebuie și nouă, pentru că CEO are în perspectiva direct sau indirectă o cotă de impact economic de 80% din ceea ce înseamnă economia județului, ceea ce înseamnă enorm. De aceea, în jurul CEO, ori direct, ca și asociere, ori susținut de CEO, trebuie create și alte tipuri de activități, poate ca acele SPV-uri, se pot înființa diverse tipuri de activități”, a spus noul prefect de Gorj.

“Ne propunem să facem o reindustrializare a județului Gorj”

Iulian Popescu a afirmat că județul trebuie să profite de oportunitatea de a accesa cât mai mulți bani din Fondul pentru o Tranziție Justă. Noul prefect își dorește ca sumele atrase să fie folosite pentru o reindustrializare a Gorjului. “Noi, la PNL, am avut un plan și l-am prezentat și domnului ministru și conducerii complexului, lucrurile sunt văzute foarte bine și sunt alternative astfel încât trebuie să profiți cât mai mult de ce ai acum în CEO, nu numai producerea de energie pe bază de cărbune. Spre exemplu, putem să producem prefabricate din beton, pentru că tot avem foarte multe resurse în acest sens și le găsim în cariere și ele sunt risipite. Ne propunem să facem o reindustrializare a județului Gorj, beneficiind de finanțările din Fondul de Tranziție Justă, acesta este sloganul pe care-l folosesc, să reindustrializăm, pentru că avem o fereastră de oportunitate. În câțiva ani să aducem investitori și să facem activități productive cu valoare adăugată mare și să le stabilim aici, în județul Gorj. Dacă nu facem, în câțiva ani, forța de muncă din județ, ori va emigra, ori se va îmbătrâni și atunci nici să vii cu 20 de miliarde de euro și cu investiții concrete, nu o să ai cu ce să le faci. Deja ai problema asta în a aduce oameni. Știm această problemă. Peste 3-5 ani va fi prea târziu”, a declarat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *