Dezvăluiri

Opt parcuri fotovoltaice pe halde ori pe depozitele de cenușă ale CEO! Finanțarea, prin Fondul pentru modernizare al CE

Complexul Energetic Oltenia a depus opt proiecte pe Fondul de Modernizare al CE pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice în incinta societății. Primul se vrea construi pe halta Bohorelu, pe raza Carierei Jilț, al doilea pe halda exterioară a Carierei Pinoasa, al treilea parc se vrea realizat pe halda Rovinari Est, iar al patrulea, pe depozitele de zgură și cenușă închise de la SE Ișalnița. Cel mai scump parc din cele patru este cel de la Rovinari Est.

Un alt parc fotovoltaic ar urma să se realizeze pe depozitul de zgură și cenușă din SE Rovinari, un altul pe depozitul de zgură și cenușă de la SE Turceni, în timp ce următoarele două se vor realiza pe halda interioara din cadrul Carierei Tismana 1 și Carierei Tismana 2.

Proiectele CE Oltenia, transmise spre finanțare din Fondul pentru modernizare, răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic, constituind un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia. De asemenea, punerea în aplicare a acestor investiții se încadrează în ținta Acordului de la Paris privind neutralitatea climei până în 2050, deoarece conduce la reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie primară prin producția de surse regenerabile.

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Banii nu vin însă direct, ci pe proiecte energetice pe care cei interesați le depun în țară, apoi Ministerul Energiei le selectează și la trimite la Bruxelles pentru Finanțare. Există proiecte pe care Comisia le poate considera prioritare și proiecte considerate ne-prioritare, iar acest lucru îl decide Banca Europeană de Investiții (BEI).Fondul de modernizare va putea disponibiliza 10 miliarde de euro pentru România, a declarat recent Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Articole asemănătoare:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button