Dezvăluiri

Pensionarii din CEO au dat năvală la Casa de Pensii

Pensionarii din sectorul minier și energetic sunt primii care au ajuns la Casa de Pensii Gorj. Complexul Energetic Oltenia a început să elibereze de la jumătatea acestei luni noul model de adeverințe, în baza Legii 197 din 2021. Angajații Complexului Energetic Oltenia care au peste 52 de ani și lucrează în producție au șansa să se pensioneze mai devreme cu ajutorul Legii 197. Cele mai multe solicitări depuse în primele zile provin însă din partea pensionarilor. Aceștia cer să le fie recalculate pensiile în baza Legii 197.

Actul normativ este în vigoare din luna august 2021, însă nu a fost luat în considerare de către casele de pensii. O decizie a instanței supreme reglementează însă condițiile de aplicare a legii și stabilește faptul că personalul din producție se poate pensiona cu 13 ani mai devreme, cu o condiție de vechime de 25 de ani în condiții speciale de muncă și 30 de ani în domeniu. Mulți dintre actualii pensionari au ieșit din sistem în baza Legii 74 și acum au depus cereri pentru a le fi recalculată pensia în baza Legii 197 din 2021.

„Am aflat de la Casa de Pensii că 85% din cererile depuse până acum sunt din partea pensionarilor din minerit și din termocentrale. Au ieșit la pensie pe Legea 74 și acum vor să le fie recalculate pensiile pe Legea 197 din 2021. Vă dați seama ce volum mare de activitate și de documente de analizat. Vor urma câteva mii de cereri și din partea angajaților Complexului Energetic Oltenia și va fi ceva de lucru. Dacă au început să depună din 15 mai, deciziile vor veni după 45 de zile, deci după 1 iulie vor apărea, teoretic, primele decizii de la casele de pensii. Să sperăm că vor avea la dispoziție cât mai repede și norme și softul. Dar știu că pe vremuri nu era soft și se pensiona lumea. Se calcula cu creionul.”, a declarat Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia din Bazinul Minier Motru.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *