Dezvăluiri

Reducerea vârstei de pensionare. Reacția liderului PSD Gorj după ce Casa de Pensii Gorj a respins dosare pe Legea nr.197

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, anunță că va interpela Casa Națională de Pensii, pentru a vedea de ce nu a început aplicarea Legii nr.197/2021.

Casa de Pensii nu aplică Legea nr.197/2021, deși Înalta Curte de Casație și Justiție a spus că este bună și trebuie aplicată. Dosare depuse de actuali și foști angajați ai Complexului Energetic Oltenia au fost respinse joi. La Casa de Pensii Gorj, foștilor mineri și energeticieni li s-a transmis că s-ar aștepta ordin de la București pentru aplicarea legii, dar și că n-ar fi agreat modelul de adeverință eliberat de CE Oltenia.

Deputatul Mihai Weber spune că problema este la Casa Națională de Pensii care trebuie să trimită metodologia de aplicare a actului normativ caselor județene. “Legea trebuie aplicată, de asta am făcut-o. Mă bucur că și instanța supremă a spus lucrul ăsta. Pentru a fi aplicată o lege trebuie să aibă toate elementele necesare. Instanța a spus că legea este bună. În aceste condiții, Casa Națională trebuie să le trimită caselor județene o procedură prin care se calculează pensia, iar angajatorul trebuie să emită acel tip de adeverință din care să rezulte condițiile speciale de muncă (…) Nu știu să existe vreun blocaj. Casa Națională de Pensii are o conducere și trebuie să dea o explicație. Nu putem acuza casele județene că nu au toate elementele necesare pentru aprobarea dosarelor. Problema este la Casa Națională de Pensii. Angajații caselor județene așteaptă o metodologie pentru a o pune în practică”, a spus liderul PSD Gorj.

Îl interpelează pe șeful Casei Naționale de Pensii

Mihai Weber spune că, luni, va face o interpelare pentru a vedea exact de ce a apărut un blocaj la Casa Națională de Pensii pe tema aplicării Legii nr.197/2021 de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie. “ Trebuie făcută o interpelare la Casa Națională de Pensii după ce a apărut acest refuz la Casele Județene de Pensii pe tema Legii nr.197. De luni încolo, voi face și eu o interpelare să văd ce se întâmplă. Nu am știut că o să apară un blocaj. Până la urmă, dosarele trebuie primite și aduse clarificări la ele, dacă este cazul. Sunt mii de solicitări venite într-o perioadă scurtă de timp. Dacă nu există un soft performant, vă dați seama că procedura este extrem de greoaie”, a precizat deputatul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *