Ultima oră

Protest al fermierilor: O cisternă cu lapte vărsată într-o fosă septică

Aproape 100 de fermieri s-au adunat într-o fermă privată din Sălaj, disperați că nu au cui să vândă producția, iar în semn de protest, au vărsat o cisternă plină cu lapte într-o fosă.

Fermierii din Ardeal sunt disperați că nu mai au cui să vândă laptele. Aceștia s-au trezit peste noapte că firmele procesatoare nu mai vor să ia lapte de la ei începând cu dată de 1 Aprilie.

Din cauza situației, aproximativ 100 de fermieri s-au strâns în localitatea Surduc din județul Sălaj acolo unde, în curea unei ferme, au aruncat, într-o fosă, șapte mii de litri de lapte în semn de protest.

Ionuț Pop, președinte de cooperativă agricolă, a declarat, pentru Antena 3 CNN, că sunt patru cooperative care au participat la protest. Acesta a precizat că firmele procesatoare nu mai prelungesc contractele, că preferă laptele din import, deși ei cred că cel din import e lapte pasteurizat vechi.

Procesatorii le dădeau fermierilor 1,65 lei/litrul de lapte. Cei din urmă se plâng că au cum să supraviețuiască cu banii ăștia, nu au cum să își plătească facturile la utilități, furaje și ce mai nevoie.

Dacă nu se va face nimic, vor organiza un protest și mai mare, la București, spun ei. Altfel oamenii vor fi nevoiți să renunțe la ferme și să își ducă animalele la abator.

Ionuț Pop a mai povestit că el trebuia să ia subvenția pe 2022 și nici acum nu a primit-o.

Firmele procesatoare le-ar fi spus fermierilor că laptele la raft a ajuns la un preț destul de mare, iar cererea a scăzut, iar acesta ar fi fost motivul pentru care nu au prelungit contractele, spun fermierii. În plus, laptele din import este cu mult mai ieftin decât cel al fermierilor români.

Miercuri, în județul Sălaj, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP, organizează un manifest în comună Surduc, nr 190/A, județul Sălaj, la fermă unuia dintre membrii cooperatori. Vor fi în jur de 100 de fermieri.

Evenimentul are drept scop atragerea atenției asupra pieței laptelui în raport cu procesatorii.

Principala problemă o reprezintă imposibilitatea de a mai renegocia sau prelungii contractele dintre fermieri/cooperative cu marile firme procesatoare din industria laptelui, odată cu 1 Aprilie.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *