Dezvăluiri

Reorganizarea mișcării sindicale din CE Oltenia. Ce spune liderul FNME

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, este convins că FNME va deveni reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Mișcarea sindicală din cadrul Complexului Energetic Oltenia este obligată să se reorganizeze după ce, la sfârșitul anului trecut, s-a schimbat Legea Dialogului Social. Potrivit actului normative, pentru a putea participa la negocierile pentru contractul colectiv de muncă, o federație trebuie să aibă cel puțin 35% din numărul total de salariați. Federația Univers este singura care se încadrează în acest criteriu, având 47% din salariați. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spune că nu va fi greu ca FNME să atingă targetul de 35%, având în vedere că, în prezent, are membri circa 30% din totalul angajaților CE Oltenia. “Trebuie să ne adaptăm pe noua lege a Dialogului Social, dar noi credem, ca federație, că nu avem așa mari probleme, pentru că la cei 30% membrii pe care îi avem în prezent nu e greu să facem 35%. La ei o problemă mult mai grea, pentru că e greu din 12% să faci 35%, adică e imposibil. Toate sindicatele din federațiile mai mici vor trebui să se replieze, dar e decizia dumnealor, nu e a mea, pentru că nu hotărăsc eu ce fac sindicatele din alte federații. O federație se compune din 2, adică vrea sindicatul să vină nu știu unde, dar federația îl primește? Aici e problema, pentru că Sindicatul Energia Rovinari s-a poziționat în contradictoriu cu toată mișcarea sindicală din Oltenia și nu e în regulă. Atunci, a început și despărțirea noastră ca federație de ei, pentru că nu poți să minți și toți ceilalți să-ți ia de bună tot ceea ce minți tu”, afirmă Dumitru Pîrvulescu.

Revine Sindicatul Energia Rovinari în FNME?

Dumitru Pîrvulescu dă de înțeles că nu are de gând să primească în Federația Națională Mine Energie și Sindicatul Energia Rovinari, condus de Constantin Mitrescu, care acum face parte din Federația Energetica. „Sindicatul înseamnă majoritate, respect, să-i asculți pe ceilalți, chiar dacă nu ești de acord cu ei, nu înseamnă că atunci când tu nu ești de acord cu cineva, să mergi în stradă să-l înjuri, cum au procedat dumnealor de 2 ani. Nu e problema cu Legea pensionării, pentru că ei chiar dacă mint cu nerușinare că ceilalți au fost împotrivă, sunt documente care arată că ceilalți nu au fost împotrivă, că s-au făcut o serie de adrese și către parlamentari și către Ministerul Muncii. Asta a fost politica lor ca sindicat, de a-i denigra pe ceilalți și uitați unde au ajuns. E clar că vor rămâne 2 federații. Una are deja peste 35%, cealaltă va trebui să poarte discuții cu sindicate care sunt la fel cu sindicatele din federația noastră. Noi înțelegem orice, dar până la chestia de respectarea statutului, pentru că, altfel, nu ne-am mai numi sindicate”, a afirmat liderul FNME.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *