Manu Tomescu anunță că, odată cu ieșirea la pensie, se va retrage și din mișcarea sindicală. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari afirmă că, dacă ar rămâne activ, și-ar încălca propriile principii enunțate, de-a lungul timpului, și anume că un sindicalist nu poate fi în același timp politician, afacerist sau pensionar.
“Le transmit colegilor să lupte mai departe. Vorbim despre mine la modul trecut și eu doar ce am primit numărul de înregistrare la dosarul de pensionare, deci mai durează până să-mi vină decizia, pentru că e un val foarte mare de pensionări, va dura undeva peste 45 de zile. Deci, probabil, undeva prin luna noiembrie, o eventuală decizie care o să-mi vină. Le spun să lupte în continuare, pentru că eu am mai spus, noi niciodată n-am obținut, și forța de muncă, nu numai noi, cei din CEO, dar, în general, lucrătorii, de-a lungul timpului, n-au obținut nimic fără luptă. Angajatorul, fie el că este de stat sau privat, niciodată n-a dat drepturile lucrătorilor de bună voie. Ori a fost constrâns de o piață concurențială a forței de muncă, ori a fost constrâns de lupta și determinarea oamenilor care și-au cerut drepturile prin toate metodele legale. Asta am făcut și noi în CEO, pentru asta m-am luptat și eu, la rândul meu, de când sunt sindicalist pentru recunoașterea condițiilor de muncă, pentru vouchere de vacanță, pentru prinderea condițiilor noastre de muncă în legislație, pentru salarii mai mari și mai bune, pentru respectarea drepturilor pe care noi le aveam în contractul colectiv de muncă și în legislație, în Codul Muncii. Pentru toate aceste lucruri eu am luptat, fiind sindicalist și în care eu am crezut și asta trebuie să facă și cei care vor veni din spate”, spune sindicalistul.
Ce mesaj are pentru angajații CEO care rămân în companie
Manu Tomescu le transmite minerilor și energeticienilor, care vor rămâne în Complexul Energetic Oltenia, să lupte pentru drepturile lor.
„Vă dau numai un exemplu. Eu n-am putut să-mi impun niște principii de bun simt, principii morale, pentru că un sindicalist nu poate să facă și politică și sindicalism în același timp, nu poate un sindicalist să fie și afacerist și sindicalist în același timp, să fie și pensionar și sindicalist în același timp, eu am comentat aceste lucruri, pe care le-am combătut, pentru că eu cred și acum că acestea sunt slăbiciuni în sindicate, creează slăbiciuni în rândurile noastre, dacă n-am avut susținerea colegilor mei ca să impun aceste lucruri. Lucruri firești, pe care fiecare sindicat îl are în statut, să facem alegeri periodice, nu să ne adunăm 2-3 și prelungim mandatul cu 7 ani. Un exemplu care se întâmplă. Sau sunt lideri care nu mai pleacă, sunt pensionari, 60-70 de ani și nu mai pleacă, stau acolo lideri de sindicat, președinți, mai departe. Lucrurile acestea sunt slăbiciuni în mișcarea sindicală. Și eu cum aș putea să ajut, dacă nu am putut să combat aceste lucruri, n-am fost susținut să îndrept aceste lucruri, acum, puterea scade, pentru că oamenii vor spune: “Manule, degeaba zici tu, că uite și tu faci la fel, faci aceleași lucruri pe care le-ai criticat”. Eu nu pot să fac lucrul ăsta, pentru că am niște principii pe care le respect, indiferent dacă, poate, în alte privințe am de pierdut eu și familia mea, dar măcar am demnitatea să merg cu capul sus pe stradă, pentru că am respectat niște lucruri pe care nu le-am inventat eu”, a adăugat liderul sindical.