Stil de viață

Seminţe de mărar alungă insomnia și elimină problemele digestive

Dacă în Evul Mediu, oamenii foloseau seminţele de mărar împotriva vrăjitoarelor şi a farmecelor acestora, în zilele noastre sunt un condiment aromat, dar şi un remediu util mai ales pentru a combate dezechilibrul hormonal. Planta are şi alte indicaţii pe care este bine să le cunoşti.

Seminţele de mărar au diverse recomandări în caz de probleme digestive, pierderea poftei de mâncare, a gazelor intestinale sau a afecţiunilor ficatului şi-a vezicii. La fel de bine, pot fi folosite în răceli, infecţii, ulcere genitale, crampe menstruale sau tulburarea somnului. În bucătărie sunt condiment, în cosmetică este folosit ca parfum în săpunuri şi diverse loţiuni. Însă unul dintre principalele beneficii este cel hormonal.

Stimulează menstruaţia şi reglează ciclul
Flavonoidele din uleiul esenţial de mărar stimulează secreţia de hormoni care ajută la menţinerea unui ciclu menstrual normal, reduce pilozitatea, creşte secreţia mamară la femeile care alăptează şi estompează efectele neplăcute ale menopauzei. De asemenea, poate lua cu mâna durerea din timpul ciclului. Se pare că apiolul conţinut te poate scăpa de dismenoree. În timpul unui studiu, unui grup de femei cu vârste între 18 şi 28 de ani li s-au dat 1.000 mg de pudră de seminţe de mărar timp de 5 zile, începând cu 2 zile înainte de ciclu. Datorită conţinutului lor, care are capacitatea de-a relaxa vasele de sânge, seminţele de mărar au fost comparabile cu orice analgezic de pe piaţă. Efectul s-a făcut simţit după numai 2 luni!

Un alt studiu a certificat că, în cazul unor cicluri neregulate şi dureroase, simptomele s-au ameliorat în 3 luni. Mărarul poate fi folosit şi pentru a combate infertilitatea, iar, în amenoree, poţi cunsuma câte 1 linguriţă rasă de pudră de seminţe de mărar de 3 ori pe zi, 3 săptămâni. Macini cu râşniţa un pumn de seminţe de mărar, pui pudra rezultată într-o sticluţă închisă la culoare şi ţii sub limbă, de 3 ori pe zi, 15 minute, câte 1 linguriţă rasă. Menstruaţia apare datorită estrogenilor din seminţe, care ajută la restabilirea hormonilor sexuali.

Ajutor în insomnie
În ceea ce priveşte insomnia, aceasta poate fi combătută cu ajutorul flavonoidelor şi a complexului de vitamină B din componenţa acestei seminţelor de mărar, care are efect calmant. Când nu poţi să dormi te-ar putea ajuta un ceai călduţ preparat dintr-un amestec de seminţe de mărar, mentă, roiniţă, sulfină, fenicul, combinate în părţi egale. Pentru infuzie, foloseşti o linguriţă din acest amestec sau din oricare dintre plante separat şi 250 ml de apă fierbinte. Laşi la infuzat un sfert de oră, strecori şi bei ceaiul îndulcit cu puţină miere.

Pentru acest remediu ai nevoie de o linguriţă de seminţe de mărar şi 250 ml de apă clocotită. Pui apa peste seminţe şi, după 15-20 de minute, strecori infuzia.

Alte beneficii
Pe lângă efectul relaxant, mărarul ajută la eliminarea toxinelor, a excesului de sare din organism şi a apei care se depune în anume zone ale formelor feminine. Mai mult, te scapă de gaze, previne crampele şi poate fi şi un combatant al cancerului, însă, din nou, nu există suficiente studii care să demonstreze cu certitudine acest lucru.

INFO

Ceaiul din seminţe de mărar, băut de 3 ori pe zi, este indicat în indigestie sau după mesele copioase.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *