Dezvăluiri

Sindicalist: Administrația CEO e pentru continuitate, nu pentru restructurare

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia face un anunț care nu este pe placul Ministerului Energiei. Potrivit lui Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, administrația CEO este pentru continuitate și nu pentru restructurare. Cu toate acestea, șefii Complexului Energetic Oltenia trebuie să implementeze un Plan de restructurare și decarbonare până în 2026.

Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.

Astfel, restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esențial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităților existente și extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze natural și parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button