Dezvăluiri

Situația noilor angajați de la CE Oltenia. Ce i-a cerut un deputat ministrului Energiei

Deputatul PSD Mihai Weber i-a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, încadrarea celor 1800 de angajați din Complexul Energetic Oltenia, pe perioadă nedeterminată.

Mihai Weber i-a transmis ministrului Energiei o interpelare prin care i-a solicitat prelungirea contractelor celor 1800 de angajați și încadrarea pe perioadă determinată.

Deputatul PSD nu a primit, deocamdată, un răspuns din partea lui Sebastian Burduja. Mihai Weber spune că noii angajați, în 2022, pe perioadă determinată, cărora le-au fost prelungite contractele din 6 în 6 luni trăiesc într-o stare de incertitudine.

“Încă n-am primit un răspuns, dar cei din CEO știu foarte bine care a fost implicarea noastră. Personal, în comisia de specialitate și în plenul parlamentului, am susținut prelungirea contractelor celor 1800 de angajați pentru că e vorba de mii de oameni, e vorba de familii și toți acești oameni au nevoie de un loc de muncă. Mai mult, trăiesc într-o incertitudine și, de asta, i-am solicitat ministrului Energiei ca, în momentul în care se prelungesc contractele celor 1800 de angajați, probabil că se va întâmpla, maxim luna viitoare, ca acestea să fie contracte pe perioadă nedeterminată, pentru că există o stare de incertitudine și este normal ca acești oameni să știe care este și perspectiva pentru ei. Deci, perioada nedeterminată trebuie să existe, în perioada următoare. Mai mult, i-am solicitat, totodată, și ministrului să definitiveze și acea discuție care trebuia să aibă loc cu Comisia Europeană privind renegocierea termenelor din planul de restructurare, mai mult, o corelare cu planul de investiții. Cu alte cuvinte, dacă noile investiții sunt întârziate cu cel puțin doi ani și, aici, fac trimitere la investițiile din parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaz, este normal că există argumente și motive bine întemeiate ca acele etape din planul de restructurare să fie renegociate, rediscutate, pentru că, în momentul de față sunt nerealiste”, afirmă parlamentarul.

„Este nevoie de resursă umană specializată”

Complexul Energetic Oltenia se află pe un plan de închidere ce presupune inclusiv reducerea drastică a numărului de angajați. În plus, compania vinde puțină energie, în ultima perioadă. Cu toate acestea, deputatul Mihai Weber susține că societatea are în continuare nevoie de resursă umană specializată.

„Este nevoie de resursă umană, mai mult, este nevoie de resursă umană specializată și, indiferent în ce situație, că e o chestiune de moment, poate, când vindem mai puțin față de cât prognozează, dar lucru acesta nu o să fie la infinit și, atunci, nu putem să dăm cu piciorul la niște oameni care s-au specializat într-un loc de muncă și e nevoie de această resursă umană în continuare. Perspectiva pentru CEO, deocamdată, este puțin cam incertă, dar, cu siguranță, se vor găsi soluții astfel încât această unitate producătoare de energie pe bază de cărbune să reprezinte ceea ce este și acum, un pilon de stabilitate a sistemului energetic național. Termocentralele trebuie să fie pregătite, deocamdată, pentru închidere, pentru că a fost un plan care a fost făcut știți pe ce perioadă și cine l-a făcut. A fost planul nemodificat și în PNRR. Nu vreau să fac trimitere către fosta guvernare PNL și USR, la vremea respectivă, dar, atunci, se putea îmbunătăți acest plan de restructurare, acest plan de reorganizare a unității economice, mai mult, nu a fost corelat nici cu acest Fond de Tranziție Justă”, a adăugat Mihai Weber.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *