Știri externe

SOS în America! Nor de praf de dimensiuni apocaliptice amenință SUA. „Godzilla” învăluie Caraibe și se apropie de Florida!

Un vast nor de praf saharian, a cărui dimensiune şi concentraţie nu au mai fost observate în ultima jumătate de secol, potrivit specialiştilor, învăluie Caraibe şi se îndreaptă spre Statele Unite ale Americii. S-a dat alarma în tot Golful Mexic, cu precădere Texas, Louisiana și Florida.

În aceste state, calitatea aerului a atins deja niveluri „periculoase”, iar experţii, care au denumit acest eveniment „un nor de praf Godzilla”, au avertizat populaţia să rămână în spaţii închise şi să utilizeze filtrele de aer. Conform The Evening Standard, mulţi specialişti din domeniul sanitar s-au arătat îngrijoraţi pentru persoanele afectate de simptome respiratorii asociate pandemiei de coronavirus.

NASA caută soluții pentru avertizarea populației

„Acesta este cel mai semnificativ eveniment din ultimii 50 de ani”, a declarat Pablo Méndez Lázaro, specialist în sănătatea mediului la Universitatea din Puerto Rico. „Condiţiile sunt periculoase în multe dintre insulele din Caraibe”, a adăugat el.

Potrivit lui Lázaro, care colaborează cu NASA pentru dezvoltarea unui sistem de alertare înainte de sosirea prafului saharian, concentraţia de praf ridicată din ultimele zile ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor. Condiţii de vizibilitate redusă au fost înregistrate din Antigua şi Barbuda până în Trinidad şi Tobago, evenimentul putând continua până marţi seara.

„Godzilla”, un nor de praf de trei kilometri grosime
José Alamo din San Juan, Puerto Rico, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite, a declarat că norul se îndreaptă spre coasta sud-estică a SUA.

Principalul aeroport din San Juan a indicat o vizibilitate de doar 8 kilometri, notează The Guardian.

Masa de aer extrem de uscat şi de încărcat cu praf se formează deasupra deşertului Sahara. Norul de praf se deplasează peste Atlanticul de Nord la trei-cinci zile la sfârşitul primăverii şi începutul toamnei, atingând niveluri maxime între sfârşitul lunii iunie şi jumătatea lunii august, conform Administraţiei Americane a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA).

Grosimea norului de praf poate atinge trei kilometri, potrivit NOAA.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close