Întârziere este explicabilă deoarece s-a dorit să se aplice aceiași formulă de anul trecut, mai precis, achiziționarea de la un broker specializat cu 27 de euro certificatul, plus un comision de 4 euro pe bucată. Întreaga sumă pentru aceste certificate ajunge astfel la 1,7 milioane de lei, iar dacă se folosește formula aplicată anul trecut, UATAA va trebui să achite și o garanție de aproximativ 30% din întreaga valoare, iar diferența să fie achitată în următoarele trei luni, în tranșe stabilite și, probabil, supuse Consiliului Local spre aprobare.
În atare condiții, necumpărarea la timp a certificatelor, cu un preț mult mai mic, creează un prejudiciu societății, știut fiind că pe o speță similară trei membrii ai Directoratului CEO au fost recent destituiți din funcție, prin atragerea răspunderii. În cauza CEO există și un dosar penal pentru cei care au aprobat cumpărarea cu un preț mai mare, cu întârziere, a certificatelor de CO2.
UATAA trece printr-o situație financiară destul de grea și este greu de crezut că pentru toamna viitoare lucrurile se vor îndrepta, atât în ce privește investițiile pe partea de mediu, pentru a fi evitate achiziția unui număr mare de certificate, dar și pentru a putea funcționa în bune condiții iarna care vine.
CEO a achiziționat de două săptămâni toate certificate, la un preț mult mai bun, deși ridicat față de debutul pandemiei, tocmai pentru a evita acuzațiile legate de folosirea irațională a banilor companiei.