Dezvăluiri

UATAA Motru așteaptă până în ultima zi achiziția certificatelor de CO2, în timp ce prețul a crescut la aproape 30 de euro

La începutul lunii aprilie, UATAA Motru mai avea de achiziționat în jur de 15.000 de certificate de carbon necesare funcționării pentru 2019. Din păcate, nici până în prezent, deși joi este ultima zi de depunere a acestora, unitatea nu a cumpărat toate certificatele necesare conformării pe mediu. UATAA putea achiziționa certificate când acestea, luna trecută, erau de 16 euro, dar s-a preferat, în mod greșit sau chiar voit, să se aștepte până în ultima zi.

Întârziere este explicabilă deoarece s-a dorit să se aplice aceiași formulă de anul trecut, mai precis, achiziționarea de la un broker specializat cu 27 de euro certificatul, plus un comision de 4 euro pe bucată. Întreaga sumă pentru aceste certificate ajunge astfel la 1,7 milioane de lei, iar dacă se folosește formula aplicată anul trecut, UATAA va trebui să achite și o garanție de aproximativ 30% din întreaga valoare, iar diferența să fie achitată în următoarele trei luni, în tranșe stabilite și, probabil, supuse Consiliului Local spre aprobare.

În atare condiții, necumpărarea la timp a certificatelor, cu un preț mult mai mic, creează un prejudiciu societății, știut fiind că pe o speță similară trei membrii ai Directoratului CEO au fost recent destituiți din funcție, prin atragerea răspunderii. În cauza CEO există și un dosar penal pentru cei care au aprobat cumpărarea cu un preț mai mare, cu întârziere, a certificatelor de CO2.

UATAA trece printr-o situație financiară destul de grea și este greu de crezut că pentru toamna viitoare lucrurile se vor îndrepta, atât în ce privește investițiile pe partea de mediu, pentru a fi evitate achiziția unui număr mare de certificate, dar și pentru a putea funcționa în bune condiții iarna care vine.

CEO a achiziționat de două săptămâni toate certificate, la un preț mult mai bun, deși ridicat față de debutul pandemiei, tocmai pentru a evita acuzațiile legate de folosirea irațională a banilor companiei.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button