Dezvăluiri

Un primar gorjean a scăpat de condamnarea de 6 ani de închisoare, după ce a achitat prejudiciul de peste jumătate de milion de euro!

Curtea de Apel Craiova a pronunțat, miercuri, soluția definitivă în dosarul aflat de mai bine de opt ani pe rolul instanțelor de judecată, în care primarul comunei Padeș, Mihăiță Troacă, a fost inculpat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Judecătorii au admis apelul declarat de Troacă și au încetat procesul penal împotriva sa, după ce au constatat că primarul a acoperit, integral, prejudiciul de 2.747.703 lei, adică în jur de 550.000 de euro, cauzat statului.

În urmă cu exact doi ani, primarul Mihăiță Troacă a fost condamnat de Tribunalul Gorj la sase ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, precum și obligarea la plata către partea civilă Statul Român, reprezentat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – A.J.F.P.Gorj a sumei de 2.747.703 lei ( RON ), reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi redevenţă minieră, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii sumei datorate – respectiv dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere, calculate conform Codului de procedură fiscală începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului. Prin aceeași sentință, Troacă a fost obligat și la plata sumei de 50.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, sumă în care erau incluse şi cheltuielile judiciare efectuate la urmărire penală.

Condamnarea cu executare a fost pronunțată la doar o lună de la preluarea mandatului de primar de către acesta. În trecut, Troacă a fost arestat în acest dosar, dar cercetările au continuat, ulterior, cu acesta în stare de libertate. Instanța de fond a instituit și sechestru pe averea primarului. La acel moment, Troacă a achitat doar 100.000 de lei din prejudiciu.
Sentința a fost atacată cu apel, iar Curtea de Apel Craiova a decis respingerea, ca nefondat, a apelului declarat de partea civilă Statul Român reprezentat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj împotriva sentinţei pronunțate de Tribunalul Gorj șia admis apelul declarat de inculpatul Troacă Mihăiţă Gabriel.

Judecătorii au decis să înceteze procesul penal împotriva primarului Troacă pentru infracțiunea de evaziune fiscală și au constatat acoperit integral prejudiciul cauzat părţii civile.
Magistrații au dispus ridicarea următoarelor măsuri asigurătorii: – asupra sumelor de 23.000 lei, 4000 lei; sechestrul asigurător instituit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, până la concurenţa sumei de 2.747.703 lei şi a accesoriilor fiscale, asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale primarului.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *