Dezvăluiri

Viceprimarul Coica cere clarificări, în legătură cu cheltuirea celor 670.000 de lei pentru opera rock ”Cazul Tudor Vladimirescu”!

Viceprimarul municipiului Tg-Jiu, Gabriel Coica, a solicitat, public, clarificări, conducerii Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii alocați, din bugetul public al orașului, pentru punerea în scenă a unui spectacol prin care să se marcheze Bicentenarul Tudor Vladimirescu. Coica a precizat că, din calitatea sa de viceprimar cu atribuțiuni pe cultură, a solicitat, în scris, în mai multe rânduri, detalii despre întrebuințarea sumei de 670.000 de lei și consideră că suspiciunile existente în spațiul public pe această temă, trebuie înlăturate prin transparentizarea acestor cheltuieli.

Consiliul Local Tg-Jiu a aprobat, în ședința extraordinară din data de 19 aprilie a.c, bugetul de programe și proiecte culturale ale Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, în anul 2021. La punctul 8 din Anexa la Proiectul de Hotărâre, în ”Programul Brâncuși” era descris, extrem de vag, un spectacol eveniment intitulat ”Cazul Tudor”, pentru care s-a aprobat suma de 670.000 de lei.

De fapt, era vorba despre opera rock ”Cazul Tudor Vladimirescu” a cărui premieră a avut miercuri, în acest fel marcându-se două secole de la Revoluția din 1821.

Suspiciuni despre cheltuirea celor 6,7 miliarde de lei vechi au apărut în contextul în care lista ”de cumpărături” pentru acest spectacol cuprinde achiziționarea de bunuri și servicii mult supraevaluate, iar reprezentanții teatrului au refuzat să facă publice sumele detaliate și au invocat unele clauze de confidențialitate, nefirești atunci când finanțarea se face din bani publici.

Într-o postare pe o pagină de socializare, viceprimarul Gabriel Coica a dezvăluit că a solicitat ”în repetate rânduri, inclusiv în scris, detalii și documente în legătură cu modul în care au fost cheltuite sumele alocate acestui proiect” și nu le-a primit, în condițiile în care, de această dată, a făcut un apel public la conducerea teatrului să aducă lămuriri cu privire la cheltuirea banilor.

”Apreciez munca minunatei echipe a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, care s-a străduit, în ultimele luni, să marcheze, printr-un spectacol de ținută artistică deosebită, Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu. În același timp, consider că este nedrept ca munca acestor oameni talentați să fie întinată de suspiciunile existente în spațiul public în legătură cu modul de cheltuire a bugetului acestui spectacol. Astfel de suspiciuni trebuie să fie înlăturate, mai ales că ele apar atunci când nu există transparență. Ca viceprimar pe probleme de cultură, am solicitat în repetate rânduri, inclusiv în scris, detalii și documente în legătură cu modul în care au fost cheltuite sumele alocate acestui proiect”, a scris viceprimarul.
Gabriel Coica solicită conducerii teatrului să organizeze o conferință de presă și să clarifice toate aspectele care țin de cheltuirea banilor publici.

”Acum, când emoțiile premierei au trecut, iar conducerea Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu are mai mult timp la dispoziție, sunt convins că, atât eu, cât și publicul larg, vom primi toate clarificările legate de finanțarea acestui eveniment. În acest sens, solicit conducerii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu organizarea, în perioada imediat următoare, a unei conferințe de presă care să aducă toate lămuririle necesare târgujienilor”, a conchis Coica.

Trebuie menționat că, potrivit unor surse, pentru regia spectacolului s-au alocat 60.000 de lei, iar pentru scenografie 40.000 de lei. Versurile și compoziția muzicală a costat 10.000 de lei, respectiv 45.000 de lei, iar trupa rock ”Bucium” a primit, pentru interpretarea muzicală, 70.000 de lei. Tot pentru partea muzicală, înregistrare și mixare au fost repartizați 20.000 de lei.
Pentru același spectacol s-au cheltuit 40.000 de lei pentru decor regie proprie, 25.000 pentru scenă, 30.000 de lei pentru trei cuburi, 20.000 de lei pentru decoruri de fundal și 10.000 de lei pentru un schelet din metal.

Articole asemănătoare:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button