Dezvăluiri

VIENESCU RECUNOAȘTE punctele slabe ale spitalului și RISCURILE la care sunt supuși pacienții! Rata mortalității s-a dublat, anul trecut!

Dumitru Vienescu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu a făcut public proiectul de management cu care participă la concurs pentru a ocupa funcția de șef al celei mai mari unități medicale din județ, cu mandat pe o perioadă de patru ani. Documentul este fundamentat pe situația de la acest moment a spitalului, cu toate punctele slabe și vizează îmbunătățirea activității unității medicale, cu obiective clare și priorități pe care și le-a fixat Vienescu pentru următorii patru ani în care va conduce instituția. Vienescu a menționat în proiectul de management că, în această perioadă, un risc major pentru viața și sănătatea pacienților îl constituie infrastructura necorespunzătoare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19, mai exact, instalațiile electrice și de oxigen uzate și învechite și suprasolicitarea acestora determinată numărul mare de pacienți internați.

Concursul pentru ocuparea postului de manager al SJU Tg-Jiu este unul formal, în condițiile în care Dumitru Vienescu, actualul șef al spitalului, nu are contracandidat.

Deși conduce spitalul de un an și patru luni, din postura de manager interimar, Vienescu admite, în proiectul său de management, o serie de puncte slabe ale spitalului, printre care plimbarea pacienților din locația de pe strada Tudor Vladimirescu la pavilionul din strada Progresului (spitalul 700), din cauza lipsei medicilor cardiologi și neurologi în clădirea în care funcționează Unitatea de Primiri Urgențe, comportamentul neadecvat al personalului medical cu pacienții și aparținătorii acestora, dar și instalațiile de oxigen și electrice învechite din clădirile unității medicale.

De altfel, Vienescu recunoaște că riscurile cele mai mari în această perioadă sunt cele generate de instalațiile electrice și de oxigen, ca urmare a stării de uzură fizică și morală și suprasolicitarea determinată de un număr mare de pacienți care constituie ”un risc major pentru viața și sănătatea pacienților internați”.

În proiectul de management al lui Dumitru Vienescu se regăsesc și factori care constituie amenințări pentru spital, printre care infrastructura necorespunzătoare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19, separat de celelalte cazuri de îmbolnăviri, epuizarea personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, din cauza pandemiei și, pe acest fond, ”apariția unor cazuri de malpraxis, dar și modificări ale comportamentelor pacienților în perioada de COVID și post COVID”.

Vienescu și-a trecut printre obiectivele, pentru următorii patru ani, construirea unui nou corp de clădire cu 6 etaje, în curtea Spitalului 700, în care să fie mutate toate secțiile, laboratoarele și sălile de operații din locația de pe T. Vladimirescu, construirea unei clădiri noi pentru Oncologie la Pasarelă și dezvoltarea unui serviciu de radioterapie, acestea fiind selectate, printre altele, ca și probleme prioritare din postura de manager al SJU Tg-Jiu.

Un detaliu îngrijorător care se desprinde din datele statistice care au stat la baza fundamentării proiectului de management al lui Vienescu este cel referitor la rata mortalității în unitatea medicală. Anul trecut, în contextul epidemiei de COVID-19, aceasta a crescut la 3,03, de la 1,39, în 2019.
Mai trebuie spus că, pe fondul pandemiei, lumea s-a ferit să mai meargă la spital, iar într-o perioadă, acestea n-au mai primit decât urgențele și bolnavii foarte grav, numărul de pacienți internați a scăzut cu aproape 12.000, însă numărul urgențelor a crescut cu aproape 10 procente.
La fel și în ambulatoriu, scăderea e una considerabilă, cu aproape 24.000 de consultații mai puțin, în 2020, față de anul precedent.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *