Actualitate

Vor avea părinții liber de la serviciu, dacă școlile sunt închise?

Părinții ar putea avea liber de la serviciu pentru a sta cu copiii, în contextul închiderii școlilor și grădinițelor din cauza noului coronavirus. Un proiect de lege, votat deja de Senat și pus pe ordinea de zi de astăzi a Camerei Deputaților, obligă toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, dacă are copii de până în 12 ani care trebuie să stea acasă.

Miercuri deputații trebuie să dea votul final în plen, după care acest proiect ar putea să devină lege, dacă va fi promulgat de preșendintele Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului, părinții care au copii sub 12 ani sau copii cu dizabilități vor putea să beneficieze de aceste zile libere de la serviciu, dacă școlile la care învață copii lor sunt închise din cauza condițiilor meteo sau alte situații extreme stabilite de autorități.

În cazul familiilor cu doi părinți, trebuie depusă o declarație pe propria răspundere, semnată de ambii și depusă la angajator. Un singur părinte va putea beneficia de această perioadă liberă, iar angajatorul va fi obligat să îl lase liber și să îi plătească acea zi de muncă, potrivit salariului.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *