Actualitate

Vor să reducă poluarea la UATAA Motru. Cum ar putea fi modernizată termoficarea municipiului

Termoficarea municipiului Motru ar putea fi schimbată radical în următorii ani. Autoritățile locale iau în calcul mai multe scenarii pentru a transforma UATAA în uzină nepoluantă.

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă ar putea să funcționeze, pe viitor, cu ajutorul fotovoltaicelor. În plus, furnizarea agentului termic ar putea fi făcută cu ajutorul unor pompe de căldură. Autoritățile locale iau în calcul realizarea unei asemenea investiții pentru ca UATAA să nu mai fie îngropată în datorii din cauza costurilor uriașe cu plata certificatelor de CO2. Primarul Cosmin Morega spune că sunt luate în calcul 6 scenarii pentru rezolvarea problemei termoficării orașului. “În urmă cu 2 săptămâni, am avut o întâlnire publică, la care eu am invitat toți factorii de decizie, pe toată lumea, unde s-au pus în discuție mai multe scenarii, vreo 5, chiar 6, dacă luăm în calcul și pe cea actuală, dar cu mai multe îmbunătățiri. Toate vizează producerea energiei termice în sistem centralizat pe diferite metode și cu sume destul de mari sau mai mici, în funcție de echipamentele necesare, scopul fiind acela de reducere a numărului de certificate de CO2. Practic, să reducem poluarea. Una din variante este și cea cu pompe de căldură. Pentru acest lucru ar fi necesar montarea de panouri fotovoltaice și s-a luat în calcul iazul de zgură, unde ar putea fi montate astfel de panouri în zona în care s-a închis pe mai multe hectare, dar și toate punctele termice de pe raza municipiului Motru să fie dotate pe acoperiș cu astfel de panouri fotovoltaice. Această energie electrică produsă va fi folosită pentru aceste pompe de căldură, urmând ca, de aici încolo, procesul tehnologic să-și urmeze cursul și să avem agent termic și apă caldă la un preț apropiat de cel actual sau cel mai scăzut, dar să și reducem numărul de reducere a certificatelor de CO2, prin reducerea poluării”, spune edilul.

Caută surse de finanțare

Investiția de modernizare a UATAA Motru cu ajutorul fotovoltaicelor și pompelor de căldură s-ar ridica la aproximativ 25-27 de milioane de euro. Primarul Cosmin Morega spune că, deocamdată, nu a fost identificată sursa de finanțare pentru un astfel de proiect. “Deocamdată, sursa de finanțare nu am putut să o identificăm. Am dori să avem sprijin, să fie o sursă de finanțare externă prin anumite proiecte. Că e PNRR, că e Tranziție Justă, că e Ministerul Dezvoltării, dar, deocamdată, este la faza de discuții. Institutul de la București a făcut aceste scenarii și ni le-a prezentat. Este un lucru bun, prin faptul că s-au scos mai multe date despre această societate, mai multe informații pe care eu nu le aveam la ora actuală. Au fost prezenți inclusiv reprezentanții UATTA, care au spus că asta ar fi una din variantele cele mai bune la acest moment, cu toate că, în urmă cu ceva ani, se discuta de alte variante. Căutăm să urmăm și să găsim o variantă optima pentru a ne alinia cerințelor pe următorii 10 ani. Nici pe gaz nu mai e o variantă, pentru că a crescut prețul și este o valoare foarte mare de plătit din partea societății pentru arderea gazului, dar și că se plătesc în continuare acele certificate de CO2. Valoarea proiectului se ridică undeva la 25-27 de milioane de euro”, a afirmat edilul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *