Actualitate

Cum a ajuns CEO să înregistreze pierderi în ultima perioadă


Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia susține că sunt probleme la compania energetică în ceea ce privește încasările. De vină ar fi vânzările slabe din ultimele luni și prețurile la care a fost vândută energia electrică. Cel mai important motiv este legat de faptul că societatea trebuie să constituie lună de lună provizioane pentru achiziționarea certificatelor de CO2, după cum a precizat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Complexul Energetic Oltenia are obligația să cumpere an de an câteva milioane de certificare de CO2, dat fiind faptul că este mare poluator și legislația națională și comunitară prevede obligativitatea ca producătorii de energie din combustibili fosili să achite o taxă de poluare. În ultimii ani, costul cu certificatele de CO2 a ajuns la 400 – 500 de milioane de euro anual. Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de ajutoare de stat pentru plata certificatelor de CO2, iar în schimbul acestora s-a obligat să restructureze din temelii compania energetică.
„Am intrat pe pierdere. Pe primele luni am fost pe plus. Gradul de realizare al Bugetului de Venituri și Cheltuieli prognozat de administrație și aprobat de Guvern este de numai 80%. Vedem ce se va recupera până la finalul anului. Problema este că se fac provizioane lună de lună pentru achiziția certificatelor de CO2. Nu ai cum să nu faci provizioanele pentru că este o cheltuială care se face și care nu poate fi evitată. Există obligativitatea cumpărării certificatelor și cheltuielile cu acestea trebuie să fie scăzute. Din acest motiv nu mai apar unele sume în buget pentru că se constituie provizioanele și ele se scad din total.”, conform lui Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *