Tableta lu’ Matei

A murit…

Starea presei e jalnică! Și nu mă refer doar la presa locală, ci la aproape toată presa. Ici, colo, câte un articol aduce aminte de vremurile în care presa livra, zilnic, zeci de subiecte grele. Nici trei decenii, de la deranjul din `89, nu i-au trebuit presei să se dilueze în așa hal încât aproape nimeni nu mai pronunță ”ziar” și nici măcar ”site”. Toată lumea a citit ceva, orice, pe ”feizbuc”, pe ”insta” sau pur si simplu pe net.

Titlul acestei tablete nu are legătură cu nimic din acest spațiu. L-am pus pentru că asta atrage: ”a murit!”, ”și-a arătat chiloții”, ”n-o să-ți vină să crezi ce sexy e…”, sunt doar câteva exemple care interesează.

Până la urmă, presa furnizează ce îi cere publicul/cititorul. O dezvăluire despre milioane furate din bani publici pălește, ca număr de vizualizări, în fața oricărui mort sau pereche de chiloți aruncată în titlu și ”ilustrativă”.

Vă dau doar două exemple de cât de mult s-a degradat presa! Primul: luni, majoritatea siteurilor de știri, dar și cele ale posturilor de radio, au prezentat o informație despre numirea unui administrator la Parcul Industrial de la Bumbești Jiu, care a generat o dispută în Consiliul Județean și, fără excepție, au ilustrat ”știrea” cu fotografia unui fost primar. Omul nu avea nicio legătură cu acea numire, ci simpla coincidență de nume l-a plasat, din nou, sub lupa așa zisei prese: ”Fost primar, reținut, pentru 24 de ore, în dosarul…,numit administrator!”. Cel mai probabil nici consilierii de la PLM, pardon, PMP, n-au știut pentru cine fac zarvă și, e foarte posibil, ca tot ei să fi livrat informația unor gură-casă cu pretenții de jurnaliști, care-și pierd timpul pe la ședințe, fără să înțeleagă nimic.

Al doilea, e legat de un fost ziar, cel mai citit din Gorj, la un moment dat, devenit doar site, de câțiva ani, dar rămas pe primul loc, care e într-un picaj uluitor, în ultima vreme, de când a plecat de acolo creatorul său și unul dintre puținii jurnaliști cerebrali de pe la noi. De patru zile, subiectul principal al acelui site, repet, neschimbat de patru zile, e cel cu femeia care a murit, la finele săptămânii, în accidentul de la Bălești! Să ții un mort pe prima pagină atâtea zile pentru vizualizări mi se pare macabru și denotă că s-a dus dracului și ultima redută de jurnalism autentic. Asta pe lângă așa zisele mondenități care au început să apară tot mai des, împănate cu un conținut scremut de niște inși care au repetat cel puțin o clasă în gimnaziu și vreo două în liceu.

Calitatea scrisului la toate siteurile din Gorj – o rușine! Pe cei care au o logică în frază și scriu cu substanță îi pot număra pe degetele de la o mână, restul folosesc limba română ca pe șantier și au capitulat la gramatica de-a III-a.

Dincolo de toate astea e o urzeală, o inglițeală, un concubinaj pervers între mass-media și niște repugnanți din politică pe care încearcă să-i resusciteze, punându-i să-și dea cu părerea despre meteo, CEO sau încălzirea globală, încât ăia cad, fără să-și dea seama, în prăpastia penibilului.

Ca să vedeți nivelul de jos în care a ajuns presa locală mai spun doar atât: îl prezintă pe un retardat drept ”lider sindical”, iar cretinopatul nu numai că nu e lider, dar nu e nici măcar membru al vreunui sindicat!

De fapt, ce comparații sunt astea, când toată presa, fără excepție, își face subiectele de pe Facebook, adică înghite tot ce apare pe centura de socializare, pe nemestecate!

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button