Tableta lu’ Matei

Imaginea morții și a vieții! Dumnezeu, director la CEO!

Când o sa am feizbuc, că acum m-a scos Zuckerberg din lista de prieteni, o să vă arăt o poză tulburătoare de la accidentul de la Jilț Sud. Nu mă pierd în șabloane, de obicei, dar în cazul ăsta dramă, tragedie, sunt cuvinte de neevitat. De fapt, o pun aici…

Asta-i realitatea cruntă a ceea ce a fost, în urmă cu o săptămână. Devastator! Tot ce s-a întâmplat de atunci, e doar circ. Circul pentru imagine al unor patetici care s-au băgat și ei în mocirlă pentru a da bine în poză. Toți cei care anunță sau iau măsuri acum, ar fi trebuit să le ia demult. Din momentul accidentului, ministrul Virgil Popescu nu s-a mai afișat cu Burlan. Intuiam că o să-l schimbe chiar din seara aceea, când în holul prefecturii au venit pe rând să le vorbească ziariștilor. De fapt, ministrul a zis că-l trimite pe Burlan să răspundă unor întrebări. Atunci, Burlan avea ochii plini de lacrimi. Și nu e vreun fals! Burlan a fost schimbat, dar mocirla rămâne, problemele rămân, aceleași, poate mai acute. Acum minerii merg pe jos în cariere, prin mocirlă, distanțe kilometrice, zilnic, dus-întors. Miruță și țiitorii lui sunt pregătiți să numere morții. Se pricep la asta. Doar la asta! Și când inventează morți, îi numără! Weber nu e prin preajmă și, oricum, comunică doar pe feizbuc și prin comunicatori. PSD a încercat, fără tact, să-l extragă pe reprezentantul lor în Directorat, afirmând că e responsabil pe parte energetică, ”iar diferența de viziune și acțiune este clară pentru toată lumea”. Clară? E puțin spus! E ca în ”La steaua” lui Eminescu: ” Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem, și nu e”.

Iordache nu vorbește, deocamdată, dar a promis că ”le vom clarifica pe toate”. Probabil are autoritatea știrbită prin părțile esențiale, la acest moment, în contextul în care în Directorat a ajuns doar unul din oamenii săi, iar Virgil Popescu a cerut revocarea lui Burlan, aflat în conducerea organizației PNL Gorj. Sunt curios cum au votat supraveghetorii PSD și PNL?!

Marii lideri ai sindicatelor iarăși lipsesc din peisaj. Acum, când probabil minerii ar avea nevoie de cuvinte de încurajare, de  îmbărbătare, liderii lor, inspectorii sociali, acești luceferi aureolați, au ajuns la stadiul de opaiț.

Au ieșit, iarăși, din uitare niște așa ziși lideri cu aceleași povești prăfuite, rămași, parcă, cu ele neterminate, și sunt gata să le ducă la capăt: ”Reductorul lui Vîlceanu….”

În cele șapte zile scurse de la acel accident am văzut, din nou, câtă manipulare alimentează spațiul public și așa viciat. Singurele opinii pertinente, de trecut ”pe curat” și citite la ședințele de dimineață cu șefii carierelor, au fost ale unor foști directori din minerit, pensionari acum. Înțeleg că și în vremurile trecute era mocirlă, dar existau și drumuri, nu tranșee. Încă mai sunt specialiști în CEO, unii chiar tineri, dar fără adeziune la partide și din cauza asta nu-i remarcă nimeni. Planul de restructurare a companiei merge mai departe.Burlan mai are trei săptămâni, după decizia CS de a nu-i mai prelungi mandatul. Cine îl va pune în aplicare? Sau dacă tot s-a întâmplat drama asta, e un moment prielnic să fie închisă ”șandramaua”? La finele lunii octombrie, Jilț Sud se închide singură, odată cu oprirea unui grup de la Turceni. Poate chiar mai devreme. Ce măsuri poate include planul anunțat de ministrul Popescu, în circa 15 zile, pentru Jilț Sud, pe parte de investiții, când ea urmează să fie închisă în nouă luni?

Vă spuneam despre manipulare și nu pot să nu zic nimic despre presa, și purtătoarele de microfon, niște distinse ziarizde sub acoperire, ajunse, unde altfel decât la Jilț, în Valea Jiului.

Au făcut geografie, într-a IV a, cu femeia de serviciu, dar acum au ajuns să vorbească, ”la o întâlnire informală”, cu ministrul Energiei. Vorba directorului David: ”Și ție la ce ți-a folosit, Matei, că știi geografie?” Am vrut să-i răspund că, în fond, la mai nimic, doar că nu mă rătăcesc prin țărișoară, pun GPS-ul când merg cu mașina pentru că am o relație specială cu duduia care vorbește. Și când merg spre casă, pe la Răchiți, am grijă să nu calc pe Paralela 45, ca să nu mă curentez.

Probabil, va veni cineva din afara sistemului să-l repare. Pe el, pe sistem.

Eu cred că în situația de acum, doar Dumnezeu mai poate salva compania! Dacă-l numește partidul director, of course!

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *