Tableta lu’ Matei

Lunea morților vii

Mă apucă rușinea aia viscerală, de îmi vine să intru în pământ. Nicio autoritate din Gorj n-a organizat nimic de Ziua Națională Constantin Brâncuși. Doar Televiziunea Română i-a dedicat o serie de emisiuni sculptorului român.

La Gorj, de remarcat a fost doar Expoziția documentară „Brâncuși în presa interbelică românească (1923 – 1939)”, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, organizată de Asociația culturală Tătărescu, în rest…

Lumea bună a orașului, protipendada de mucava, ”brâncușologi” de care n-a auzit nimeni, spuma culturii locale și niște gură-cască aleși pe sprânceană, au participat, luni seară, la lansarea unei etichete. Unei etichete prețioase, cum altfel?, care poartă numele lui Brâncuși. Atât i-a dus capul. Practic, ca la pomană: de ziua mortului, au desfăcut damigeana cu vin. Totul asezonat cu niște preparate din carne de vânat. De parcă l-au celebrat pe sculptorul în pastramă de mistreț, Matache Măcelaru’ și nu pe geniul sculpturii moderne Constantin Brâncuși.

Nu, nu glumesc, așa s-au exprimat organizatorii șușanelei din sediul BNR (!?): ”Să arătăm că putem crea și noi tot felul de etichete măcar, prin care să valorificăm Brâncuși”. Asta a spus senatorul Iordache. Recunosc, aici firul logic al poveștii s-a întrerupt pentru mine. Deci, dacă facem niște caltaboși sau o prunată și le etichetăm cu numele lui Brâncuși, în felul ăsta valorificăm ce anume, în afară de produsele în sine?

Și am mai auzit una, de la prefectul Iulian Popescu: ”Este primul proiect de comunitate din județul Gorj și el are doar niște inițiatori, iar de aici oamenii au venit și au aderat la acest proiect, fie că au fost degustători de vinuri, oameni care au scris povestea, oameni care i-au făcut o caracterizare, un portret psihologic al personalității marelui sculptor, fie că au venit cu idei pentru realizarea etichetei, inclusiv cupajul acestui vin. Sunt zeci de oameni care au contribuit la acest proiect…”.

E prea profund pentru puterea mea de înțelegere. E clar, sunt un ignorant, un obscurantist incurabil. Dar mă întreb, totuși, băh, italienii de ce nu stropesc niște carbonara cu un prosecco, ediție limitată, în Capela Sixtină, ca să-l celebreze pe Michelangelo? Ai dreaq și ăia de macaronari înapoiați!

Ăștia de la Gorj, dacă mai așteptau câteva zile, preparau o colivă cu etaj și puteau lansa vinul la finalul săptămânii, la Sâmbăta morților, că aveau mai mare succes decât ieri, în ziua de luni, lunea lor, a morților vii.

   

Citește și:

Un comentariu

 1. Incerc sa las un comentariu, desi mi se tot umple pagina de niste prostii de anunturi promotionale englezesti!!
  Ce ati facut, domnule, i-ati suparat si pe astia??
  Lasand gluma la o parte, ce simt eu din prezentare dumneavoastra este profund dezgust si mila.
  Dezgust pentru profanarea lui Brancusi prin folosirea numelui si renumelui sau pentru promovarea unei bauturi alcoolice sau pentru orice alt produs, fie el si aurit !!!
  E nesimtire, e batjocura, e….lipsa de respect, e de toate!!
  Mila mi-e de bietii politicieni romani, pe care, domnule, nu avem cum sa ii schimbam decat daca ii mai facem o data!
  Adica, parintii lor sa ii mai faca o data!
  Poate ii reusesc mai destepti, mai luminati, mai cititi, mai educati cu bunul simt!
  Ei sunt saraci cu duhul! Sunt de oameni simpli, prea simpli pentru pozitiile publice pe care le au si in care se simt foarte bine, au pe altii care le canta in struna si nici nu-si dau seama de cat sunt de ridicoli!
  Ridicolul si simplitatea in gandire, ca si incompetenta, caracterizeaza politicul romanesc!
  Nu ai de unde alege!! Toti sunt o apa si un pamant, unul mai tare in gura decat altul si spun numai vorbe goale, lipsite de simtul realitatii romanesti! Resemnati-va!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *