Dezvăluiri

Afacerist în negocieri cu Consiliul Județean, pentru un tun imobiliar de 2 de milioane de euro!

Potrivit unor informații apărute, zilele acestea, în spațiul public, Consiliul Județean Gorj negociază cu afaceristul Narcis Ciocăzanu, unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din Tg-Jiu, cumpărarea monumentului istoric Casa ”Moangă”. Imobilul a fost cumpărat, în urmă cu câțiva ani, de omul de afaceri de la familia Frumușanu, moștenitorii boierului Vasile Moangă, cu 286.000 de euro, după ce, ani la rând, autoritățile n-au fost interesate de achiziționarea acestuia. Casa a fost scoasă la vânzare de Ciocăzanu, prin intermediul unei agenții imobiliare, în toamna anului trecut, la prețul de 2 de milioane de euro, adică de șapte ori mai mult, așa că, dacă tranzacția se va parafa cu Consiliul Județean Gorj, costul de achiziție se va situa în jurul acestei sume care va fi plătită din bani publici.

 

PSD l-a ajutat…

… în 2017, în Consiliul Local Tg-Jiu, pe afaceristul Narcis Ciocăzanu să cumpere un teren pe strada Geneva, deși municipalitatea voia să-l achiziționeze pentru edificarea unei parcări. De fapt, consilierii locali ai PDS și ALDE s-au abținut la vot, proiectul de hotărâre a picat, iar Ciocăzanu a avut cale liberă în negocierile cu un lichidator judiciar care scosese la vânzare terenul, așa că dezvoltatorul imobiliar a cumpărat terenul cu 1,83 milioane de lei și a construit pe acesta un bloc.

Deși reprezentanții municipalității din acea vreme spuneau că Ciocăzanu nu va putea construi pe acel teren aflat la mai puțin de 50 de metri de Calea Eroilor, până la urmă i-a fost eliberată autorizația, iar afaceristul a declarat că s-a folosit chiar de PUZ-ul avizat de Primăria Tg-Jiu pentru lucrările de pe Calea Eroilor.

Acum, tot reprezentanții PSD…

… din Consiliul Județean Gorj, de această data, îl ajută, din nou, pe Ciocăzanu să ia un preț uriaș pe Casa ”Moangă”.

În anul 2011, Casa ”Moangă”, imobil înscris în lista monumentelor istorice, a fost cumpărat de omul de afaceri pentru 286.000 de euro, după ce Consiliul Județean Gorj nu au fost interesat de achiziționarea acestuia, adică nu au uzitat de dreptul de preempțiune pe care-l avea, invocând lipsa banilor.

O vreme s-a tot vorbit, în spațiul public că nu va primi autorizație de construire, pentru că trebuia respectat un anumit regim de înălțime și cu atât mai mult Direcția Județeană pentru Cultură Gorj nu va elibera avizul necesar eliberării autorizației, din cauză că blocurile pe care intenționa să le ridice dezvoltatorul imobiliar erau în proximitatea monumentului istoric, ba chiar în zona de protecție a acestuia.

În final, în noiembrie 2015, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat favorabil ”Construirea de locuințe colective P+2 cu parter comercial”, în zona de protecție a Casei ”Moangă”, iar două săptămâni mai târziu, în luna decembrie a aceluiași an, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, sub semnătura lui Grigore Pompiliu Ciolacu, a emis avizul în vederea autorizării construirii a două blocuri.

Pe 31 mai 2017, Primăria Tg-Jiu a eliberat autorizația pentru ”Renovare, restaurare, conservare, protejare, modificări în vederea amenajării spații birouri C1 și C2”, adică pentru cele două blocuri.

Când a devenit proprietar al terenului și clădirilor de pe acesta și, ulterior, în cadrul procedurii de autorizare, omul de afaceri s-a obligat să reabiliteze casa monument istoric, nu că ar fi devenit un iubitor de artă peste noapte.

Prima oară au fost construite cele două blocuri, vândute deja, între timp, iar mai apoi a fost restaurată Casa ”Moangă”.

La scurtă vreme după finalizarea lucrărilor imobilul a fost scos la vânzare, prin intermediul unei agenții imobiliare, pentru 2 milioane de euro. După mai bine de șase luni, timp în care nu s-a găsit un comparator, afaceristul Ciocăzanu negociază cu reprezentanțoii Consiliului Județean Gorj în vederea parafării unei vânzări/cumpărări a imobilului monument istoric.

”Nu pot să confirm, dar nici să infirm!”, la atât s-au rezumat declarațiile președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, în legătură cu acest subiect.

Este cât se poate de clar că, în condițiile în care se va ajunge la o înțelegere, suma care se va plăti, din bani publici, pentru acel imobil, nu va fi cu mult mai mica decât prețul cerut de afacerist.

Casa ”Moangă” este monument istoric edificat în anul 1772 și i-a aparținut în secolul VXIII lui Vasile Moangă, un boier renumit, prieten al lui Tudor Vladimirescu. Imobilul este cunoscut ca fiind casa de la balconul căreia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *