Dezvăluiri

ANUNȚ IMPORTANT pentru minerii și energeticienii care pot ieși la pensie mai devreme! Iată modelul adeverințelor stabilit de Casa de Pensii!

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, la finele săptămânii trecute, cele două modele de adeverințe de care au nevoie minerii și energeticienii pentru a ieși la pensie potrivit Legii 74/2022, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie a.c.. Este vorba despre toți salariații din producție care au avut grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentrale şi în unităţile de extracţie a cărbunelui.

CNPP a stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării. Dovedirea stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă se face cu adeverinţa eliberată potrivit legii de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de deținătorul legal al arhivei acestuia Angajatorul va menționa în clar, în adeverință, activitatea desfășurată de persoana fizică implicată direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice, în activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui prevăzute la art. 30 alin. (1) lit.i) din Legea nr. 263/2010, se precizează în observațiile adeverințelor. Acestea se vor completa doar în situația în care la dosarul de pensie nu există documente eliberate conform legii privind încadrarea în grupa I sau grupa a II-a de muncă.

Modele stabilite de Casa Națională de Pensii Publice pot fi vizualizate Aici și Aici.

Potrivit unei informări transmisă de Casa Națională de Pensii Publice, „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

Trebuie precizat că vor beneficia atât cei care încă sunt salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracţia de cărbune, dar şi cei care au lucrat în domeniu şi au ieşit deja la pensie.

În cazul celor din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În cazul în care reiese o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, în urma recalculării, se va păstra valoarea mai avantajoasă.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button