Dezvăluiri

AUDIO REVOLTĂTOR! Familie aflată în izolare la domiciliu, scoasă de pe tabelul pentru hrană: Mă țineți în casă fără mâncare! Asistentă DSP: Sunteți caz social? Să vin eu personal să vă aduc masă, sau ce anume doriți?

Comportament de-a dreptul scandalos al unor asistente de la compartimentul de epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj în relația cu o familie de tineri din Tg-Jiu aflată în izolare la domiciliu de mai multe zile, din cauză că femeia s-a aflat în avion cu italianul de 71 de ani infectat cu coronavirus. Cei doi tineri au fost scoși, marți, de pe lista persoanelor care primesc hrană, la domiciliu, așa că au sunat la DSP să vadă ce se întâmplă, în contextul în care au rămas fără nimic de mâncare în casă, iar părinții bărbatului erau și ei în izolare la domiciliu, într-o comună aflată la 20 de km de Târgu-Jiu, pentru că au intrat în contact cu nora, și nu aveau la cine să apeleze. O asistentă de la DSP, după cum s-a recomandat, în timpul convorbirii telefonice, a pasat responsabilitatea pe Primăria Tg-Jiu, în sensul în care, municipalitatea nu trebuia să asigure hrana tuturor celor aflați în izolare la domiciliu, ci să ”selecteze” doar asistații social și pe cei care nu aveau pe nimeni ca să le ducă mâncare. În discuțiile dintre angajatele DSP, atunci când asistenta le cere lămuriri colegelor, se aud remarci ironice la adresa tinerei aflată în izolare la domiciliu: „să stea liniștită că vine păpica”.

Păzit de poliție, după ce a vrut să se arunce de pe casă

Doi tineri soți din Tg-Jiu de 30, respectiv 34 de ani, sunt de zile bune în izolare la domiciliu, după ce femeia, când s-a întors din Italia, s-a aflat în același avion cu italianul de 71 de ani, infectat cu COVID-19.

Când s-a aflat diagnosticul acestuia, trecuseră câteva zile de când tânăra ajunsese acasă și se afla la socrii săi din comuna Runcu, așa că, din acel moment, aceștia au rămas în izolare la domiciliu la casa de la țară. Femeia a intrat și ea în izolare la domiciliu, alături de soțul său, care tocmai ce fusese externat din spital, după ce primise îngrijiri medicale, timp de cinci zile, în urma unei otite și sinuzite.

Familia de tineri a trecut prin clipe de groază, în urmă cu câteva zile când bărbatul a acuzat dureri groaznice la ureche și a cerut să fie consultat de un medic, însă nimeni nu l-a băgat în seamă. Tânărul trebuia să meargă la control încă cinci zile, după externarea din spital, însă nu a mai avut voie să părăsească domiciliul, așa că a continuat tratamentul acasă. În fiecare zi au anunțat că trebuie să meargă la medicul de specialitate, până când, disperat din cauza durerilor, acesta a transmis că se urcă pe acoperișul casei și se aruncă în gol. La domiciliul acestuia a venit șeful Poliției Municipiului Tg-Jiu, comisarul șef Nicolae Negrea, iar mai apoi, timp de câteva zile, o mașină a poliției a rămas în permanență la poarta casei, însă problema medicală a rămas în același stadiu, iar la acest moment, bărbatul acuză probleme cu auzul la ambele urechi.

„Să stea liniștită că vine păpica”

Trebuie spus că tânăra familie este una destul de înstărită, iar casa în care locuiește e una nou construită, la ieșirea din Tg-Jiu, așa că, până în urmă cu o săptămână și-a asigurat hrana din resurse proprii. După ce acestea s-au epuizat și în lipsa unor apropiați care să le poată aduce mâncare, cei doi tineri au intrat pe lista celor care primăria s-a obligat să le asigure hrana, numai că, marți, aceștia nu s-au mai regăsit pe tabelul firmei de catering și au sunat la DSP să ceară lămuriri.

Dialogul între tânăra târgujiancă aflată în izolare la domiciliu și asistenta de la DSP este de-a dreptul halucinant.
Asistenta DSP: Sunteți asistați social? Și atunci ce problemă aveți cu mâncare, dacă aveți ce să mâncați?
Tânăra aflată în izolare la domiciliu: Dar primăria a spus că nu mai suntem în listele de hrană
Asistenta: Nu mai sunteți, că o să ieșiți!

Trebuie spus că celor doi tineri li s-a comunicat că, începând de miercuri (4 martie – n.r), vor ieși din izolare la domiciliu, însă aceștia n-au primit hrană în ziua precedentă.
Asistenta DSP Gorj a dat vina pe Primăria Tg-Jiu care, în opinia ei, nu trebuia să furnizeze hrană decât asistaților social și celor fără alte posibilități de a-și procura hrana.

Asistenta: De la început, primăria trebuia să se intereseze doar de cei care nu au mijloace să se întrețină pe perioada aceasta.
Tânăra: Primăria a asigurat tuturor oamenilor care sunt izolați
Asistenta: Păi foarte rău au făcut, e decizia dumnealor, vorbiți cu dumnealor. (…) Aveți ce să mâncați astăzi sau nu aveți? Păi atunci sunați o cunoștință să vă aducă ceva. (…) Doamnă, dumneavoastră sunteți supărată pentru că nu v-a adus primăria astăzi să mâncați?
Tânăra: Da, este dreptul meu!
Asistenta: Așa, și? Dumnealor trebuiau să-i selecteze pe cei care nu aveau posibilități să se întrețină, nu la toată lumea. Îmi pare rău că dumnealor au făcut așa. Au avut de la noi procedurile, eu ce să-i spun primăriei. Nu trebuia la toată lumea să ducă.

După o discuție cu o colegă, în care încerca să ceară lămuriri cu privire la această situație, pe fundal se aud ironiile angajatelor DSP: ”să stea liniștită că vine păpica”, iar asistenta a continuat, aproape râzând. ”nu i s-a dus mâncare”.

Reprezentanta DSP revine, păstrând tonul ironic: Vorbiți la primărie, credeți-mă! Să vin eu personal să vă aduc masă, sau ce anume doriți?
Noi am spus, primăria nu trebuia să asigure mâncare la toată lumea, da? (…) Asta este problema dumnealor, să și-o rezolve. (…) Bine, faceți o sesizare scrisă și rezolvăm problema.
Tânăra: Ați trimis liste la primărie că nu mai figurăm în izolare, ok?
Asistenta: Nu știu, doamnă, ce au trimis colegele mele. (…) Haideți să vorbiți. Chiar nu știu ce să-i spun. (…) Din acest birou s-au dus listele către primărie, primăriile nu trebuiau să asigure la toată lumea, ci doar la cei asistați social sau la cei care nu aveau absolut pe nimeni și atât. (…) Mă țineți și pe mine în telefon și chiar nu am cu ce să vă ajut.
Deci, lista s-a transmis la ISU, îmi spune colega, de cei de la DSP, da. Nu hotărăsc eu cine are hrană și cine nu. Nu eu fac listele, vorbiți cu cine nu trebuie. Vorbiți cu doamna doctor Panduru, v-am spus.

Primarul Romanescu: Obligația noastră este să le asigurăm acelor oameni cele trei mese

Primarul municipiului Tg-Jiu, Marcel Romanescu, a explicat, într-o intervenție telefonică la Tele3, care este procedura.

”Noi, în fiecare zi, și asta am cerut Serviciului pentru situații de urgență din cadrul primăriei, primim o adresă, sub semnătura celor care reprezintă DSP, cu numărul de persoane care, din punctul de vedere al DSP se mai află în această situație de izolare la domiciliu. Pe baza acelei adrese și în baza proiectului de hotărâre votat de către membri Comitetului pentru situații de urgență local, trimitem alimentele, în limita a 100 de lei. (…) Vreau să vă spun că acum trei zile aveam pe acea listă 108 persoane, ieri am avut 71 de persoane, astăzi am primit o adresă pentru mâine (miercuri – n.r) pentru 65 de persoane. Deci nu putem livra alimente decât pe baza adreselor înaintate de DSP și așa mi se pare normal. Obligația noastră ca autoritate este să le asigurăm acelor oameni cele trei mese”, a adăugat Romanescu.

 

Tag-uri

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Au dreptate cei de la DSP sa fie ironici si sa-si bata joc de cei doi tineri aflati in izolare. Stiti de ce? Tanarul respectiv ar fi trebuit sa plece din casa , sa-si parcheze masina in una din parcarile amenajate de Romanescu in fata florariilor din centru, sa coboare tacticos , sa cumpere cateva buchete de flori dupa care sa se deplaseze la DSP , sa intre in fiecare birou ,cu barbatii sa dea mana , sa-i pupe pe obraz iar la tutele de asistente sa le dea flori , sa le pupe mainile amandoua cu multe bale , sa incerce sa le pupe si pe obraz dupa care sa mearga la el acasa , sa le lase vreo doua zile si sa le sune tacticos pentru a le comunica cine este el si cati virusi le-a lasat el prin sediul DSP. Sa vedem si noi simpli muritori , cum se descurca Zeitele de la DSP in propria carantina. Dar poate nu-i tarziu nici astazi sa mearga tanarul in vizita pe la DSP. Poate da si o bere pentru ideie. Glumeam, sper sa-i fi trecut si lui prin cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close