Dezvăluiri

CEO este „la zi” cu achiziția certificatelor de CO2

Complexul Energetic Oltenia este „la zi” cu achiziția certificatelor de CO2. Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, compania a alocat resursele financiare necesare pentru a achiziționa toate certificatele aferente producției de energie, până la finalul lunii septembrie. Același program de achiziții va fi menținut până la finalul acestui an, astfel încât, până pe 31 decembrie 2022, să fie finalizat procesul de cumpărare a certificatelor de CO2. Data de conformare pentru 2022 este însă luna aprilie 2023. Va fi pentru prima dată de la înființarea companiei când se reușește cumpărarea certificatelor de CO2 atât de devreme.

Complexul Energetic Oltenia a respectat, anul acesta, obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021.

Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro, în februarie 2022. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei, la 31 mai 2012, și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button