Dezvăluiri

Lider: Cele două federații au renunțat prea ușor la acest drept

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, acuză că li s-a făcut o mare nedreptate angajaților CE Oltenia care lucrează la tură continuă.

După negocierile la noul contract colectiv de muncă, angajații CE Oltenia au pierdut sporul pentru sâmbetele și duminicile lucrate, care era 87%. Acum, urmează să încaseze o sumă fixă, de 35 de lei net, valoarea unui bon de masă. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, acuză că li s-a făcut o mare nedreptate angajaților care lucrează la tură continuă.

“Eu cred că aceasta este o problemă foarte mare, pentru că este un drept care se pierde. Sindicatul Energia Rovinari s-a luptat și în trecut în instanță pentru acest drept, sporul pentru weekendul lucrat, când era Complexul Energetic Rovinari, și l-am câștigat. E un drept care ar trebui să rămână salariaților și, de data aceasta, cel puțin până acum, din ce văd, în acest contract colectiv de muncă s-a pierdut, în sensul că, până acum, acest spor era 87,5%. Deci, salariatul care venea sâmbăta, duminica la serviciu, la tură continuă, primea un spor, pe lângă postul lucrat încă 87%, acum, în noul contract colectiv de muncă, primește undeva la 65 de lei sumă brută, net rămâne cu suma de 35 de lei, un bon de masa, ca să spun așa. Din punctul meu de vedere, este o mare nedreptate care se face salariaților care lucrează la tură continua și văd, astăzi, voci care spun că “Nenorocita asta de ordonanță a austerității e de vină”, dar eu amintesc că eu, împreună cu câțiva colegi, am protestat la sediul companiei, la divizia minieră din centru, eram acuzat de aceleași voci că “Tomescu vrea să bage panică în oameni, că nu se va întâmpla nimic și să stea oamenii liniștiți”. Iată că, acum, invocă faptul că nu-i mai lasă ordonanța austerității. Ăsta ar fi un aspect, dar eu cred că se puteau găsi soluții în interiorul contractului colectiv de muncă în așa fel încât să fie răsplătită munca suplimentară”, afirmă liderul sindical.

“Administrația “își freacă mâinile de bucurie”

Manu Tomescu crede că administrația CE Oltenia “își freacă mâinile de bucurie”, pentru că nu mai trebuie să acorde sporul pentru sâmbete și duminici angajaților care lucrează la tură continuă. În plus, consideră că cele două federații au renunțat prea ușor la acest drept.

“Angajatorul și nu numai la noi, se știe clar, că angajatorii, fie ei de stat sau privați, se uită să plătească, cât mai puțin forța de muncă, dacă se poate, iar forța de muncă să presteze muncă, cât mai multă pe bani cât mai puțini. Asta se întâmplă și astăzi, s-a întâmplat și la negocierile de anul acesta, când la angajator e foarte simplu, eu cred că se bucură, conducerea companiei își freacă mâinile de bucurie că în noul contract colectiv de muncă nu mai este prevăzut acest spor. Eu cred că cele două federații au renunțat prea ușor la acest drept și o să vedeți că o să vină supărările, pentru că, deocamdată, oamenii nu sesizează asta, cu toate că li se spun și acum povești că nu o să fie așa, o să vedeți, pe parcursul timpului, că, parcă au intenție să descurajeze aceste eforturi, adică să descurajeze munca la foc continuu. Păi ce ar fi ca pe această vacanță de care se bucură toată lumea că, de pe 27 aprilie până pe 7 mai, toată lumea pleacă în vacanță, hai să închidem și noi termocentralele și să venim și noi pe 7 mai. Știe toată lumea că nu se poate acest lucru, ori tocmai acești oameni care vin la foc continuu, în timp ce toată lumea e la grătare cu familia, sunt 20% din salariații acestei companii care se sacrifică”, a adăugat liderul sindical.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *