Dezvăluiri

Lider din CE Oltenia, despre activitatea minieră: Mergem spre închidere, nu spre insolvență

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, consideră că insolvența ar fi fost mai bună pentru Complexul Energetic Oltenia decât planul de închidere a mineritului.

Dumitru Pîrvulescu afirmă că nu se pune problema intrării în insolvență a Complexului Energetic Oltenia. În opinia sa, compania este într-o situație mult mai gravă, în sensul că se îndreaptă spre închiderea activității miniere. Din 2026, grupurile pe cărbune vor intra în capacitate rezervată.

Președintele Federației Naționale Mine Energie consideră că insolvența ar fi fost mai bună pentru Complexul Energetic Oltenia decât planul de închidere a mineritului, pentru că asta ar fi însemnat ca, după câțiva ani, activitatea companiei s-ar fi putut redresa.

“Avem un program care spune că trebuie să înlocuim cărbunele cu altceva și, atât timp cât este programul ăsta, o să rezistăm, nimeni nu o să ne spânzure. Că, poate, după alegeri, ne vor spune că trebuie să ne pliem strict pe program, adică mă refer la numărul de oameni, vedem după alegerile parlamentare ce se va întâmpla cu noi. Dar, clar, noi vom merge pe traiectul acesta, dar glumele acestea că în nu știu câte zile intrăm în insolvență, acestea sunt povești, pentru că o companie care se schimbă fundamental nu poate fi discuție la așa ceva. Noi, ca și activitate minieră, nu ca CEO, mergem spre închidere, nu spre insolvență, că doar toată lumea știe acest lucru, dar sunt anumite teme de discuție pe care fiecare vrea să le arunce în spațiul public, chiar dacă le cunoaște sau nu. Nu se pune problema intrării în insolvență, pentru că suntem într-o situație mai gravă, suntem într-o situație de închidere în ani de zile. Mi-ar fi plăcut să fim în insolvență, ca să ne redresăm și să fim tot pe cărbune, peste 5 ani, dar, din păcate, vedem care este evoluția lumii și cărbunele e puțin probabil în România, în următorii 5-10 ani”, a precizat liderul FNME.

Așteaptă OUG pentru suplimentarea pachetului social

Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Oltenia vor putea beneficia, potrivit noului contract colectiv de muncă, de maximum 24 de salarii compensatorii în caz de concedieri colective. Dumitru Pîrvulescu spune că pentru suplimentarea sumelor ar trebui dată o ordonanță de urgență.

„Pachetul majoritar din contract, și mă refer la plățile compensatorii, sunt din banii companiei. Ce diferență este față de ce dă compania și ar trebui să primească total salariatul, într-adevăr, trebuie prins printr-o legislație de către Guvernul României. Acum, sper să se așeze să avem cu cine să discutăm, adică să termine aceste campanii prelungite electorale. Pentru că, într-adevăr, situația va fi destul de delicată, din septembrie, în contextul în care, din septembrie, se schimbă legea pensiilor și nu va mai fi așa de atractivă ca acum. Deci, nu sunt așa de stringente aceste probleme, probleme vor fi, după 1 ianuarie anul viitor, nu acum, până pe 9 iunie. Conform bugetului de venituri și cheltuieli, le vor fi prelungite și celor 1800 de angajați, că sunt prinși în buget, care este public, e în Monitorul Oficial. Că nu respectă, e treaba dumnealor, dar, deocamdată, cred că o să respecte, atât timp cât este un act normativ. Ce se va întâmpla de la anul vom vedea”, a adăugat liderul sindical.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *