Dezvăluiri

Lider din CE Oltenia: Încearcă să cânte prohodul, dar le va fi greu să închidă mineritul

Președintele Cartel Alfa Gorj, Boby Munteanu, este convins că energia pe bază de cărbune din România nu va putea fi închisă în următorii ani.

Boby Munteanu este convins că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia nu va putea fi pus în aplicare. Liderul Cartel Alfa Gorj spune că guvernanții vor fi obligați să prelungească viața energiei pe cărbune, în contextul crizei energetice generate de războiul din Ucraina. La nivelul guvernului s-a format un comitet al cărbunelui care se va ocupa de procesul de decarbonizare. Boby Munteanu ar fi vrut în comitet să fi fost cooptați și lideri sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia. „Părerea mea e că trebuiau băgați în acel comitet și reprezentanți ai sindicatelor, cel puțin, liderii federațiilor. În rest, cred că acolo încearcă să cânte prohodul mineritului, deși, la cum decurg lucrurile, cred că le va fi greu să închidă, cel puțin, în următoarea perioadă. După cum se vede, lucrurile nu merg în direcția bună legat de energia verde, cum vor ei. Toate țările au probleme cu producerea energiei. Chiar am fost în Franța la un seminar și am discutat că inclusiv Franța are probleme legate de energie electrică, de producere. Franța cumpără energie de la Germania, care și-a redeschis carierele de lignit și termocentrale. Noi sperăm să nu mai trebuiască să fie pus în aplicare planul de restructurare, pentru că sunt probleme cu producerea energiei și dacă-l pun în aplicare, și închid cărbunele, de unde mai luăm energie sau ne întoarcem iar în anii comunismului, să stăm la lampă și la lumânare?”, a conchis Boby Munteanu.

Ce spune despre intrarea grupurilor în rezervă

Potrivit ordonanței de închidere a mineritului, toate grupurile termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor trebui să intre în rezervă tehnică, începând cu anul 2023. Boby Munteanu speră să nu fie oprite, pentru că, în aceste condiții, vor fi tăiate și duse la fier vechi. „În România, nu există termenul de rezervă tehnică sau de conservare. În România, dacă apucă să le oprească, le vor tăia și le vor duce la Fier vechi. Dar noi sperăm să nu le oprească. Cel puțin, la ultimele discuții a rămas să nu oprească niciun grup până când nu pornesc altul în loc. De exemplu, dacă ei vor să facă pe gaz, să-l facă, dar să-l oprească pe cel pe cărbune, când îl pornesc pe cel pe gaz. După cum știm, CEO are o termocentrală la Chiscani, care n-a fost pornită nici măcar o secundă. Nu cred că vor opri, pentru că nu au soluții, alternative, oricât de mulți bani ar avea ONG-iștii și toți care vor să ne închidă, banii nu produc curent. Vor renunța și la concedierile colectivă și, după cum, s-a văzut au început să se facă noi angajări și sperăm ca la noii angajați să le facă contracte pe perioadă nedeterminată”, a mai declarat liderul Cartel Alfa Gorj.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
https://api.clevernt.com/a9087cb8-cfba-11ec-a592-cabfa2a5a2de/