Dezvăluiri

Lider din CE Oltenia: Sunt povești că se vor face investiții

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, este convins că nu se vor face investiții în îmbunătățirea condițiilor de lucru din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Dumitru Pîrvulescu spune că pentru un grad mai mare de siguranță a minerilor și energeticienilor conducerea Complexului Energetic Oltenia are obligația de a face cheltuielile curente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Liderul Federației Naționale Mine Energie afirmă că sunt “povești” discuțiile privind realizarea de investiții în cariere și termocentrale. “Risc există dintotdeauna, pentru că dintotdeauna carierele miniere au un grad destul de ridicat de risc față de restul locurilor de muncă în țara asta și e recunoscut de zeci de ani acest lucru. Că și în trecut, organele de control veneau, lăsau sancțiuni, dar după ce s-a întâmplat nenorocirea aceea la Jilț lumea a fost mai sensibilă vizavi de chestiunea asta și mai aplecată către neregulile care sunt în special în activitatea minieră, nereguli generate și de lipsa de finanțare din ultimii 10 ani. Nu poți să faci activitate să fie ok din punct de vedere al tehnologiei, al condițiilor tehnice,al condițiilor de muncă, dacă statul român îți ia toți banii pe care îi ai. Nu trebuie să facă investiții, ci să facă cheltuieli curente care să ducă la un grad de siguranță mai ridicat al acestor locuri de muncă. Povestea cu investițiile e poveste. Nici nu puteau să miște ceva în acest sens. Am avut noroc de 2 zile că a mai înghețat puțin și colegii se deplasează altfel în cariere. Din păcate, eu nu rețin să fi fost o lună ianuarie atât de ploioasă ca anul acesta”, spune liderul FNME.

„Nu mă aștept că se va întâmpla ceva bun la CEO”

Dumitru Pîrvulescu este convins că zilele energiei pe bază de cărbune sunt numărate, având în vedere că guvernanții și-au asumat în fața Comisiei Europene un plan de închidere a mineritului. “Am avut manageri și din interior și din exterior, din păcate, tot traseul ăsta l-am avut, adică spre finalitate. Credeți că vor schimba programul de decarbonare, cum îi spun dânșii, care în fond e sinonim cu program de închidere a activității de producere a energie pe cărbune. Nu vor schimba. România nu are putere de negociere în fața Comisiei Europene ca să schimbe ceva. Eventual, mai tărăgănăm așa, mai translatăm câțiva ani, în rest nimic. De la Dan Plaveti aștept să înțeleagă realitatea din această companie, că salariații doresc condiții mai bune de muncă și de sănătate și securitate, să înțeleagă că salariile au fost scăzute real prin faptul că a fost această inflație care, după părerea mea, e mult mai mare față de ce dă Institutul de Statistică. Vedem toți că nu prea bate inflația aceasta de 16% declarată de Institutul de Statistică cu ce vedem noi în magazine. După această iarnă nu mă aștept că se va întâmpla ceva bun la CEO, atât timp cât am ajuns prin politicile energetice care s-au dus să avem o producție de undeva plus minus în jurul cifrei de 1000 de megawați. Părerea mea e că soarta ne-a fost hotărâtă, dar nerecunoscută de foarte multe etape din evoluția noastră”, a precizat liderul sindical.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *