Eveniment

Malpraxis! Un fost pacient al Spitalului Novaci, tratat de plăgi muscate, i-a făcut plângere penală medicului chirurg

Un medic chirurg al spitalului din Novaci s-a ales cu o plângere penală după ce pacientul pe care l-a internat la finalul lunii mai nu a fost transportat la SJU Târgu Jiu pentru vaccinul antirabic. Fostul pacient, un septuagenar din comună Alimpești, i-a reproșat chirurgului că nu i-a scos toate ațele și că acesta nu i-a administrat tratament antibiotic, externându-l, la opt ore după internare, din spital.

Ruxandra Gheorghe a fost mușcat, în luna mai, de un câine Amstaff, crescut de fiul pensionarului în gospodăria comună. Câinele de luptă a sărit pe bătrânul, fost tehnician veterinar, și l-a mușcat de mană, de spate, de burtă și de fese. Deși fiul a dorit ca incidentul sa fie trecut cu vederea și tratat la domiciliu, victima a sunat la o ambulanță iar astfel, pensionarul cu plăgi muscate a ajuns la Spitalul Novaci, noaptea. De gardă era chiar șeful secției care i-au suturat plăgile, l-a internat pe pacient și l-a asigurat că îi va administra tratament antibiotic, lucru care nu s-a mai întâmplat, spune medicul, pentru că septuagenarul ar fi menționat că este alergic la mai multe antibiotice. Omul a fost anunțat că trebuie să i se administreze antirabic, vaccin făcut în mai multe doze doar la SJU Târgu Jiu, Spitalul de Boli Infecțioase.

Pacientul externat pentru antirabic

Dimineața pacientul a fost anunțat că trebuie să facă vaccinul în cauză, iar spitalul nu îi poate pune la dispoziție mijlocul de transport necesar. Pacientul a fost astfel externat, deși a încercat să aibă o discuție și cu managerul unității, pentru acest transport.
Pacientul este însă externat și astfel obligat să se prezinte la Târgu Jiu pentru antirabicul pentru care se face un rapel repetat de cinci ori. Bolnavul nu a fost mulțumit de procedură, mai ales că la Spital la Târgu Cărbunești i s-ar fi spus că spitalul trebuia să îi asigure salvare, dacă era internat.
Pacientul revenea în spital la pansarea rănilor.
Și aici a avut supărări, spunând că medicul chirurg ar fi preferat să pună o asistentă să îi facă acest serviciu, refuzând să îi scoată toate ațele. De altfel, omul a apelat pentru asta la Spitalul Târgu Cărbunești că și pentru o recuperare medicală a mâinii mușcate.
După trei luni, fostul pacient face însă o plângere împotriva medicului chirurg, șef al secției, la DSP și una la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci.

Chirurgul: Am făcut tot ce trebuie!

Fostul pacient acuză chirurgul de malpraxis și consideră că respectivul nu i-ar fi respectat toate drepturile. Mai mult, un alt medic i-a administrat tratament antibiotic fără probleme. Ancheta DSP Gorj este in curs, lucru recunoscut de managerul unității medicale. „S-a făcut plângere la DSP. Au venit cei de la DSP în urmă cu câteva zile. A venit DSP-ul să vadă cum s-a procedat în cazul pacientului dar nu avem un răspuns concret a ceea ce au concluzionat dânșii. Domnul doctor susține că a procedat corect, că rănile au fost minore si că noi nu trebuia să facem antirabicul. Atâta timp cât nu există o plângere depusă la spital noi nu putem demara o anchetă. Așteptam deciziile specialiștilor. Nu știam despre plângerea penală depusă la Parchetul Novaci”, a declarat managerul spitalului Novaci, Grigore Emil.

Medicul chirurg consideră aberante acuzațiile și spune că a procedat extrem de corect cu pacientul

„A venit omul mușcat de câine, l-am întrebat ce i s-a întâmplat, avea plăgi muscate, i-am făcut apoi tot ce trebuie. El, la 72 de ore, trebuia să facă antirabicul, pe care nu îl avem noi la Novaci. Acesta se face doar la Boli Infecțioase la SJU Târgu Jiu, mi-a spus apoi că e alergic la majoritatea antibioticelor. Așa cum am spus spitalul nu putea să facă antirabicul și, mai ales, nu era obligat să ducă pacientul la alt spital. Ar fi trebuit să îl ducem de cel puțin cinci ori. Spitalul nu putea să ducă pacientul, cu răni minore, nici cu mașina spitalului și nici cu ambulanța. Nimeni nu ar fi decontat astfel de servicii medicale. Mușcătura de câine, ca și plăgi mușcate, se consideră infectate. I-am făcut externare și urma să se ducă dânsul la spital pentru antirabic. Pacientul a plecat și venea, periodic, la pansat. Evident că l-am pansat de fiecare dată, i-am scos toate firele și a rămas un fir, pe care l-am lăsat acolo pentru că situația impunea. Dânsul a considerat că nu i-am scos un fir pentru că nu aș fi vrut dar am lăsat acolo firul pentru că plaga nu era închisă. S-a vindecat apoi iar dumnealui a cerut la Spitalul Târgu Cărbunești să îi scoată acel fir. Nu îi înțeleg acuzațiile dar va spun poate să facă reclamații și la Haga pentru ca eu nu am greșit cu nimic. Problema lui este că nu l-am trimis cu ambulanța la antirabic. Atât. Și nu are dreptate. Mai mult nu i-am făcut tratament pentru că a spus că e alergic la oxacilină dar și la alte antibiotice. Am înțeles apoi că a făcut reclamație la DSP. Au venit cei de la DSP au cerut documente, am dat și declarație… A venit fiul lui la mine și mi-a zis că tatăl sau este un nebun, un reclamagiu. În peste 20 de ani de carieră aici la spital, plus la Craiova nu am avut o reclamație. Repet, nu i-am dat rețetă pentru că era alergic la antibiotic. Poate să reclame ce dorește și la Uniunea Europeană. Este cunoscut, caută probleme”, a declarat medicul chirurg.

Ambele anchete sunt in curs, pentru că ambele plângeri există. Pacientul a declarat însă că este dispus să renunțe la acestea dacă va avea o discuție cu cei implicați. „Eu îmi doresc ca această situație care mi s-a petrecut mie să nu se mai întâmple și altor pacienți. Am fost externat după opt ore, după ce mi s-a spus de către doctor că voi fi îngrijit în spital 5-7 zile. Am înțeles că puteam fi dus pentru antirabic, dar nu s-a vrut asta. In plus nu mi s-a făcut un test pentru a vedea dacă sunt sau nu alergic la antibiotice. Eu am fost întrebat dacă sunt alergic și am spus că nu știu. Pot spune în schimb că nu mi s-a cerut vreun leu, ci doar sa iau un unguent dar am refuzat”, a spus reclamantul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *