Dezvăluiri

Managerul are salariu de 19.600 de lei! Angajații instituției fac duș cu jetiera cu care se spală ambulanțele!

Ignoranța și incompetența decidenților de la vârful Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj generează situații revoltătoare și scoate în evidență o bâjbâială generală a șefilor instituțiilor care ar trebui să ia măsuri ferme. În actualul context, în care frământarea principală a oamenilor e teama infectării cu noul coronavirus, șefii SJA acționează rudimentar, fără să respecte nici un normativ impus de situația specială reglementată la nivelul României. Concret, în timp ce managerul și directorul medical au salarii de aproape 4.000 de euro, lunar, n-au fost în stare să creeze un spațiu în care echipajele de pe ambulanțe să poată face un duș, așa că, puși în situații limită, asistenții și ambulanțierii au fost nevoiți să se spele cu jetierele cu care se spală autospecialele de salvare.

În noaptea de vineri spre sâmbătă…

… adică 10 spre 11 aprilie a.c., un echipaj al SJA a transportat un bărbat, în vârstă de 52 de ani, de la Turcinești la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, însă, chiar la intrarea în pavilionul spitalului de pe strada ”T. Vladimirescu”, starea acestuia s-a agravat și zeci de minute a fost resuscitat, chiar în ambulanță, de către asistenta de pe salvare și de un medic care a ieșit din UPU. În ciuda eforturilor acestora, bărbatul a decedat.
Din acest moment, pentru echipajul de pe ambulanță a început calvarul. Cum fuseseră solicitați la un caz obișnuit, nici asistenta și nici ambulanțierul nu au purtat echipamente de protecție, așa că au întrebat dispecerul cum să procedeze și li s-a transmis să-și continue serviciul. Ajunși în sediul SJA, dispoziția managerului, transmisă medicului coordonator, a fost ca echipajul să meargă acasă. Asta se întâmpla la ora 2,30, după ceva timp petrecut alături de colegii din tura de noapte.
Panicată de faptul că și-ar putea infecta copiii, în cazul în care pacientul pe care-l transportase ar fi confirmat pozitiv cu COVID-19, asistenta l-a sunat pe șeful ISU Gorj, colonelul Augustin Malacu.

Dușul din WC

Practic, asistenta și ambulanțierul au fost puși în situația în care nu știau pe al cui ordin să-l asculte, însă, în final, au decis să rămâna la serviciu. I-au chemat pe cei din familiile lor să le aducă haine de schimb, numai că nu au avut unde să facă un duș, așa că au fost nevoiți să se spele în curtea SJA, cu jetierele (aparat de spălat cu presiune –n.r) cu care se spală ambulanțele. Așa zisul duș din interiorul instituției e amplasat în WC-ul pe care-l folosesc și bărbații și femeile, într-un spațiu insalubru.

Anchetați sau anchetatori?

A doua zi, șeful ISU Gorj a solicitat Direcției de Sănătate Publică să efectueze o anchetă cu privire la cele întâmplate în noaptea precedentă. Situația a devenit de-a dreptul paradoxală, în momentul în care cei care le-au luat declarații angajaților SJA au fost tocmai șefii acestora, managerul Constantin Mitroi și directorul medical Dan Vâlceanu.

Trebuie spus că, în finalul declarației, ambulanțierul care a făcut parte din echipaj a menționat că este ”bulbersat”, având în vedere dispozițiile contradictorii date de managerul SJA și șeful ISU, cel care coordonează, de drept, în această perioadă și Serviciul de Ambulanță.
Vestea bună este că testul pacientului decedat în ambulanță a fost negativ, însă, deocamdată nu se cunoaște finalitatea anchetei în cazul bâlbelor decizionale de la vârful SJA.

De remarcat…

… totuși declarația dată presei de către managerul Constantin Mitroi, care a negat că ar fi trimis echipajul acasă. „Nici nu vă confirm, nici nu vă infirm (…). Nu am dispus eu, nu”, a spus acesta. Declarația pare desprinsă din logica celebrului Viorel, soțul și mai celebrei ”Vulpița”, când a fost întrebat dacă este sau nu tatăl fetiței sale. Răspunsul acestuia e similar celui dat de managerul SJA: ”Să zicem că da, să sperăm că nu. Da, sper că da, sper că nu”(?!).
Și mai trebuie remarcat faptul că managerul Mitroi are un salariu de 19.643 de lei, lunar, iar directorul medical Vâlceanu încasează 17.857 de lei, lunar. La așa salarii au toate motivele să-și apere funcțiile, chiar sacrificându-i pe salariații instituției sau, și mai grav, punându-le sănătatea în pericol.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *