Monden

Monumentul istoric „Ceasul solar polonez“, mutat pe insuliță

Monumentul istoric „Ceasul solar polonez“, aflat pe strada Narciselor din Târgu Jiu, pe locul unde s-a aflat lagărul refugiaților polonezi, ar putea să fie mutat pe insulița de pe Jiu, din apropierea Parcului Central.

Autoritățile municipale au avut o întâlnire pe această temă cu reprezentanții Ambasadei Poloniei. „A avut loc o întrunire cu reprezentanți ai Secției Consulare a Ambasadei Republicii Polone la București și ai Consiliului Armenian Foundation din Polonia pentru a discuta despre restaurarea și punerea în valoare a celor două monumente poloneze situate în municipiul nostru, în zona unității militare, respectiv cadranul solar și obeliscul, construite de soldații polonezi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Întrucât cele două monumente au o mare valoare istorică și sunt o atracție pentru turiștii care vizitează orașul, la solicitarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, s-a stabilit ca fiind oportună relocarea lor într-un spațiu unde să fie mai bine puse în valoare și să fie accesibile turiștilor. Astfel, după analizarea mai multor posibilități, s-a ajuns la concluzia că un loc potrivit pentru reamplasare este Parcul Insulița Jiului, un spațiu care deja reunește numeroase opere sculptate în piatră și care îndeplinește cerințele formulate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia.

Lucrările de relocare a cadranului solar și a obeliscului vor fi efectuate sub atenta îndrumare a specialiștilor în conservarea și restaurarea monumentelor istorice, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu“, a transmis viceprimarul municipiului Târgu Jiu Gabriel Coica, responsabil cu domeniul cultural.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
https://api.clevernt.com/a9087cb8-cfba-11ec-a592-cabfa2a5a2de/