Curiozități

Morminte și dovezi ale vieții zilnice din urmă cu mii de ani, descoperite în apropiere de Stonehenge

Una dintre cele mai interesante descoperiri este un obiect unicat din șist care ar fi făcut parte dintr-un toiag sau o bâtă, acesta fiind descoperit într-un mormânt vechi de 4.000 de ani. În apropiere, arheologii au găsit locul de veci al unui bebeluș îngropat alături de un vas mic și simplu.

Șanțurile care înconjoară structura în forma de „C” conține bucăți arse de cremene, astfel sugerând prezența unui proces de prelucrare (pielărie sau fierărie) în acest loc în urmă cu mii de ani.

Multe dovezi despre oamenii care au trăit în acest peisaj de-a lungul mileniilor

La sud de centrul pentru vizitatori de la Stonehenge, arheologii au găsit ceramică neolitică cu elemente canelate, cel mai probabil lăsată acolo de oamenii care au construit monumentul circular de piatră sau l-au vizitat.

„Am descoperit multe dovezi despre oamenii care au trăit în acest peisaj de-a lungul mileniilor, urme ale vieții zilnice și a ritualurilor funerare, acestea fiind cele mai intime aspecte din viața unui om. Fiecare detaliu ne permite să înțelegem ce se întâmpla în acest peisaj înainte, în timpul și după construirea monumentului Stonehenge. Fiecare piesă face acea imagine mai clară”, a spus Matt Leivers, arheolog la Wessex Archaeology, potrivit The Guardian.

Construirea tunelului rutier pe sub Stonehenge, vehement contestată

Planul autorităților britanice de a extinde șoseaua strategică A303, care trece prin apropiere de Stonehenge, printr-un tunel de 3 kilometri este un proiect extrem de controversat. Mulți experți susțin că astfel de lucrări invazive ar produce daune dezastruoase asupra unuia dintre cele mai prețioase peisaje antice ale lumii. Totodată, proiectul ar duce la pierderea a sute de mii de artefacte.

O contestare în instanță a planului în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline a fost declanșată anul trecut.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close