Eveniment

Opt ani de anchetă, doi ani de judecată și nicio sentință în dosarul patronilor inculpați pentru evaziune fiscală

În vara lui 2020, dosarul patronilor care au tras în piept statul român, fiind inculpați pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, a ajuns pe rolul Tribunalului Gorj. Asta, după o anchetă lungă care s-a întins pe parcursul a opt ani de zile. Grav este că nici după doi ani de judecată, nu se vede la orizont vreo primă sentință la instanța de fond.

Cap de afiș în dosar este Ion Dănescu, administrator la Fynuțury SRL Țicleni, societatea fiind și ea trimisă în judecată de către anchetatori. Aceștia susțin că în contabilitatea firmei s-au înregistrat în urmă cu mai bine de opt ani de zile sute de facturi fiscale fictive, ce nu reflectă operațiuni reale. Conform rechizitoriului, pe facturi erau înscrise piese de schimb, uleiuri pentru autovehicule și anvelope auto, documentele fiind emise de Kittydan Com SRL Arcani, Decont F&F SRL Târgu Jiu, Vladeraf SRL București și Iokasor C&S Trade SRL București. În spatele unora dintre firme s-a aflat direct sau prin interpuși Fuiorea Carmen Gheorghiţă, după cum susțin anchetatorii, femeia fiind și ea trimisă în judecată. Aceeași soartă au avut-o și Daniel Octavian Ciobanu și Natalia Adela Vlădoiu, administratori de firmă implicați și în alte dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată. La firmă din Arcani anchetatorii au descoperit că aceasta nu avea nicio activitate, ci doar emitea facturi contra unui comision pe care administratorul și-l însușea ulterior. Anchetatorii arată că firma lui Dănescu introdusese atât de multe facturi în contabilitate încât la un moment dat stocul de piese de schimb era mai mare decât valoarea parcului auto. În plus, din 2007 firma înregistra constant pierderi și nu plătea statului taxele aferente. Mai mult, inspectorii antifraudă au constatat că după declanșarea controalelor, în 2014, cheltuielile cu piesele de schimb au scăzut de la 322.000 de lei la doar 23.000 de lei. Pe parcursul anchetei, se reține în rechizitoriu, Ion Dănescu a respins constant acuzațiile, dar inspectorii antifraudă au constatat că, de exemplu, presupusele mărfuri achiziționate erau transportate cu mașini care nu ar fi putut să facă niciodată acest lucru. De exemplu, mașina unei firme medicale din Sibiu ar fi transportat o singură dată 20 de anvelope de autocar, iar mașinile proprietate privată ale unor persoane din București sau Chitila ar fi transportat, de asemenea, o singură dată câte 50 de scaune de autocar.

Firme din diverse colțuri ale țării au fost verificate pe parcursul acestor ani de către anchetatori pentru că figurau ca fiind furnizori ai pieselor de schimb ajunse la mașinile Fynuțury SRL prin intermediul firmelor ai căror administratori au fost acum trimiși în judecată. La rândul lor, administratorii firmelor din țară au susținut că nu au nicio legătură cu presupusele tranzacții și că nici măcar nu au auzit vreodată de firmele amintite anterior. Anchetatorii rețin faptul că Dănescu se întâlnea cu Ciobanu o dată pe lună, ocazie cu care cel din urmă factura ceea ce i se cerea. Dacă tranzacțiile erau mai mici de 5000 de lei emitea și chitanțe, dar încasa strict comisionul său de 4-5%, fără ca în firmă să ajungă vreun leu. Dacă sumă era peste 5000 de lei, banii erau virați prin transfer bancar și retrași ulterior de la bancomat, banii fiind returnați lui Dănescu, mai puțin comisionul de 5%. Cercetările au scos la iveală și faptul că majoritatea facturilor erau cumpărate din zona complexului comercial Dragonul Roșu, din București, renumit de-a lungul anilor pentru astfel de „oportunități”. Din rechizitoriu reiese că pe parcursul cercetărilor Ciobanu a recunoscut că tranzacțiile erau fictive. În dosar se regăsesc însă și stenograme ale unor discuții pe care acesta le avea cu Dănescu pe terasa unui restaurant din zona centrală a municipiului. Aici bărbatul din Arcani era învățat să spună la audieri că toate operațiunile au fost cât se poate de reale și corecte, Dănescu asigurându-l că riscă cel mult o amendă administrativă pentru cele întâmplate. Cam la fel s-a derulat colaborarea acestuia și cu ceilalți parteneri de afaceri ai săi trimiși și ei în judecată, Dănescu fiind acuzat că s-ar fi folosit de 378 de facturi fictive pentru a nu plăti statului taxe și impozite în cuantum de peste 2,1 milioane de lei. În cazul lui Ciobanu anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei, în timp ce la Carmen Gheorghiţă Fuiorea au reținut taxe neachitate de peste 1,3 milioane de lei. În cazul Nataliei Adela Vlădoiu prejudiciul estimat de anchetatori ajunge la 256.000 de lei.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *