Dezvăluiri

Prada ”rechinilor”! Avocați, experți financiari, polițiști și persoane din justiție s-au coalizat împotriva unei femei de afaceri. Scopul: BANII!

Un grup de interese cu influență uriașă în justiția din Gorj, o adevărată încrengătură maladivă a gulerelor albe, încearcă, de exact patru ani, să intre în posesia unei ”mașini de făcut bani”. Avocați, experți financiari, polițiști și câteva persoane din justiție au pus în mișcare, cu minuțiozitate, un angrenaj, pe cât de complex pe atât de cavernos, care lasă la vedere corupția la cel mai înalt nivel, și care are drept țintă distrugerea și preluarea afacerii unei tinere din Motru. În mare parte au reușit, sprijiniți fiind chiar de instituțiile care ar trebui să se ocupe cu sancționarea încălcării legilor. Mai grav este că, pentru a-și atinge scopul, aceștia au livrat documente false către Oficiul Registrului Comerțului și Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în așa fel încât femeia de afaceri să fie victimă sigură, ca mai apoi, cu toții să împartă prada. Deși, în aparență s-ar putea crede că e vorba doar de un SRL care deține un centru SPA, la ieșirea din Motru spre Cătunele, în realitate interesul acestora e legat de niște sume colosale, care pot intra în contul firmei.

”O să-mi mănânce șacalii și statul banii!”

În mai 2012, Loredana Roncea, o tânără din Motru, a înființat firma Ericdoxxo SRL, împreună cu Sandro Azzalini cetățean italian, acesta din urmă deținând capitalul social majoritar, iar femeia având calitatea asociat minoritar și de administrator.

Cei doi au stabilit termenii asocierii, precum și modalitatea de finanțare, prin a doua hotărâre a AGA, documentul fiind parafat două luni mai târziu, și cuprinde cu exactitate chiar conturile în care aceștia vor vira bani firmei, tocmai pentru a fi evitate, ulterior, eventuale neclarități.

Tot în acea perioadă, pentru ca firma să-și poată derula activitatea, Loredana Roncea a pus la dispoziția acesteia, cu titlu gratuit, un teren de 8.500 mp situat la marginea municipiului Motru, pe teritoriul comunei Cătunele, precum și un autoturism BMW.

Practic, dezvoltarea afacerii a avut ca bază acel teren pe care a fost construit un centru SPA, adică o sală de fitness, un bar și un restaurant și două piscine, una în interior și alta în exteriorul complexului, investiția fiind realizată cu împrumuturi pe care Loredana Roncea le-a acordat societății, potrivit contractelor de împrumut din care rezultă, fără echivoc, aportul majoritar pe care l-a avut aceasta din suma totală de 650.000 de euro.

La începutul anului 2013, când a început efectiv construirea centrului SPA, autoritățile locale se lăudau în presă cu investiția de la Cătunele.

În final, investiția era una de lux și reprezenta atracția zonei, în perioada de vară.

Nu după multă vreme, când anumite cercuri de interese au văzut potențialul afacerii, l-au convins pe cetățeanul italian s-o revoce din poziția de administrator pe tânăra din Motru și s-o elimine din afacere. De altfel, Loredana Roncea recunoaște că, în momentul în care a renunțat la serviciile contabilului său, acesta a atenționat-o că va pierde afacerea. ”Mi-a zis că o să-mi distrugă firma și o să-mi mănânce șacalii și statul banii”, susține femeia de afaceri. Fostul său contabil este recunoscut în zonă după ce a divizat preferențial patrimoniul unei firme al cărui cunoscut patron a murit într-un accident de circulație.

Totul a culminat în 2018…

…când  Sandro Azzalini, cu ajutorul unor funcționari, a reușit s-o revoce din funcția de administrator pe fosta sa parteneră de afaceri și să modifice actul constitutiv al societății, cu unele prevederi care nu au fost nici măcar supuse votului asociaților.

Întreaga operațiune capătă accente penale, pe alocuri, scopul fiind acela de a obține controlul societății și, implicit, de a dispune de bunurile acesteia. Concret, cetățeanul italian a angajat-o, la data de 18 octombrie 2018, printr-o procură încheiată la notar, pe avocata Mioara Văduva să se ocupe de modificările pe care urmărea să le facă, mai exact, în numele său să convoace AGA societății pentru schimbarea administratorului, să voteze în numele său și s-a angajat că lasă la libera alegere a avocatei să stabilească persoana care va fi administrator. Mai mult, italianul declara, în aceeași procură notarială că ”mă retrag din funcția de administrator deținută de mine în cadrul societății”(?!), or la acea dată acesta nu îndeplinea această calitate.

Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, Mioara Văduva, a fost trimisă în judecată de Parchetul Curții Supreme de Justiție – Secția de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate, la începutul anului 2002, după ce a promis că va face toate demersurile pentru a-l elibera din arest pe un tânar acuzat de tentativă de omor. Ulterior, a fost condamnată, la o pedeapsă cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, iar în martie 2006, a fost exclusă din magistratură, printr-o decizie a Plenului CSM

Primul pas

… a fost acela că, cetățeanul italian a formulat o plângere penală împotriva asociatei sale, pe care a acuzat-o de gestiune frauduloasă, înșelăciune și abuz de încredere.

Astfel, motivând că ”există suspiciuni” cu privire la activitatea administratorului societății, Loredana Roncea, și că cetățeanul italian a formulat deja o plângere penală împotriva acesteia și cum sediul firmei se află la domiciliul tinerei, iar relațiile dintre cei doi asociați sunt conflictuale, avocata Văduva, în numele lui Sandro Azzalini a convocat, la data de 14 noiembrie 2018, Adunarea Generală Extraordinară a Asociaților firmei Ericdoxxo SRL la sediul cabinetului său de avocat din Tg-Jiu, contrar prevederilor din actul constitutiv al societății. Pe ordinea de zi se regăseau, evident, doar două puncte: revocarea din funcția de administrator a tinerei din Motru și numirea cetățeanului italian în această poziție. La data stabilită, în prezența celor doi asociați, reprezentați de avocații acestora, s-a invocat faptul că cetățeanul italian nu înțelege limba română și, cum nu se prezentase traducătorul autorizat, s-a stabilit ca ședința să se amâne peste două zile. Artificiul e unul evident, în contextul în care la data înființării societății, chiar în actul constitutiv al acesteia se menționează că Azzalini este ”cunoscător al limbii române”.

Pe 16 noiembrie, între avocata Văduva și Azzalini a fost încheiată o nouă procură notarială, cadrul general fiind aproape identic cu cea din 18 octombrie, numai că italianul menționa numirea sa ca administrator, ”cu puteri depline și pe o perioadă nedeterminată” și nu mai lăsa la latitudinea avocatei să numească o altă persoană. În aceeași zi a fost convocată o altă AGA, în care asociatul majoritar, adică cetățeanul italian Sandro Azzalini, a decis revocarea din funcția de administrator a fostei sale partenere de afaceri Loredana Roncea și s-a numit pe sine. Culmea, în momentul redactării hotărârii AGA, cele două puncte de pe ordinea de zi inițială s-au făcut cinci, iar unele detalii au fost nuanțate, mai ales că documentul a fost semnat doar de către cetățeanul italian. Mai clar, cetățeanul italian a căpătat ”puteri depline pe perioadă nelimitată”, au fost aduse modificări actului constitutiv al firmei, care excedă punctelor de pe ordinea de zi și a fost împuternicit avocatul Mioara Văduva să înregistreze modificările la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Gorj.

Pe 22 noiembrie 2018 a fost actualizat Actul Constitutiv, numai că, pe 27 noiembrie, Cristina Lupulescu, reprezentantul ORC Gorj, a respins înregistrarea mențiunilor care rezultau din Hotărârea AGA, adoptată cu 11 zile în urmă, adică pe 16 noiembrie, sub motivația nerespectării condițiilor de vot, așa cum erau stabilite prin Actul Constitutiv al firmei și lipsa semnăturii Loredanei Roncea, în calitate de asociat minoritar, de pe Actul Constitutiv actualizat.

Un an mai târziu

Cu toate acestea, un an mai târziu, pe 28 octombrie 2019, directorul ORC Gorj, Cosmina Balica a decis să admită cererea și a dispus înregistrarea mențiunilor din Hotărârea AGA din 16 noiembrie 2018, deși aceasta cuprinde puncte care n-au existat pe ordinea de zi. Directorul ORC Gorj nu a verificat concordanța dintre ordinea de zi din convocator, conținutul celor două procese verbale și conținutul hotărârii adunării asociaților firmei Ericdoxxo SRL. Paradoxal este că, din rezoluția directorului ORC Gorj nu rezultă calitatea persoanelor care au solicitat și semnat documentele și nici numele acestora sau datele de identificare (?!).

Practic, Loredana Roncea nu mai avea niciun cuvânt de spus în firma în care investise sute de mii de euro, așa că a urmat calea justiției. Acțiunea în anularea hotărârii AGA a fost respinsă de către Tribunalul Gorj, în aprilie 2019, la fel și plângerea împotriva rezoluției directorului ORC Gorj, în ianuarie 2020.

Doar o ordonanță președințială, din decembrie 2019, a suspendat, temporar, executarea hotărârii AGA din 16 noiembrie 2018, în rest, toate acțiunile în anularea hotărârilor AGA sau plângerile împotriva rezoluțiilor directorului ORC au fost respinse de către Tribunalul Gorj.

În luna decembrie a anului trecut, tânăra din Motru a reușit să anuleze parțial hotărârea AGA, cu privire la mențiunile nelegale din actul constitutiv actualizat, decizia rămânând definitivă, la Curtea de Apel Craiova, în luna mai a acestui an.

Între timp, Loredana Roncea a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva fostului său partener de afaceri, Sandro Azzalini, pe care-l acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a avocatei acestuia, Mioara Văduva, pentru comiterea aceleiași infracțiuni, a traducătorului autorizat Vasile Sichitiu, acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals în înscrisuri și împotriva directorului ORC Gorj, Cosmina Balica pentru neglijență în serviciu.

În loc de concluzie…

Plângerea penală a Loredanei Roncea a avut un circuit cel puțin ciudat, în sensul în care a ajuns la același polițist care a anchetat-o pentru acuzațiile pe care i le-a adus cetățeanul italian. Dar aceste detalii și multe altele, despre circuitul dosarelor penale pe ruta Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru – SICE (IPJ Gorj) – Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, merită un episod separat.

Între timp, cetățeanul italian a mutat sediul firmei, în luna august a anului trecut, în garsoniera mamei unui personaj extrem de controversat din cercul infracțional care migrează în jurul său și căruia Loredana Roncea i-a făcut plângere penală.

În luna iulie a acestui an, femeia de afaceri a încercat să preia, din nou controlul firmei, deoarece din momentul în care cetățeanul italian a devenit administratorul societății nu a depus situațiile financiare la Finanțele Publice și nu a făcut niciun demers pentru continuarea activității. Loredana Roncea a redevenit administrator al Ericdoxxo SRL, în urma unei hotărâri a AGEA, convocată legal, și a solicitat ORC Gorj să înregistreze în registrul comerțului mențiunile adoptate, numai că, Sandro Azzalini a depus cerere de intervenție. Trebuie remarcat faptul că, de această dată, directorul ORC Gorj, nu a mai verificat doar ”formal” înscrisurile, ci chiar a făcut unele constatări, printre care aceea că s-a trecut eronat sediul firmei, adică, în loc de etajul 2, s-a menționat etajul 3, așa că dosarul a ajuns la Tribunalul Gorj pentru soluționare. Din 29 iulie au trecut două luni și jumătate și cauza nu a primit încă termen de judecată.

Cine pierde, cine câștigă și cine are interesul? Lucrurile sunt cât se poate de clare: de pierdut au doar cei doi asociați, adică afacere compromisă, în sensul în care patrimoniul firmei este grav afectat, precum și clădiri și întreg complexul SPA intră în degradare. De câștigat au toți ceilalți, fără nicio excepție. Este clar că cei care câștigă bani, legal sau mai puțin legal, din disputa dintre cetățeanul italian și tânăra din Motru, sunt cei care au interesul ca aceasta să nu se tranșeze cu împăcarea părților.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *